Lammstek med ugnsbakade rotfrukter
27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Välkomna hösten med en värmande god lammstek och ugnsbakade rotfrukter. Glöm för all del inte det röda vinet!
Annons
Lammstek med ugnsbakade rotfrukter
Vill du ha lammsteken genomstekt ska innertemperaturen vara 65–69°. För rosastekt ca 60°.
Annons
6 portioner
Du behöver:
12 vitlöksklyftor
10 kvistar färsk rosmarin
1 lammstek, 1 ½–2 kg
Flingsalt
Ugnsbakade rotfrukter:
1 kg potatis
600 g persiljerötter
1 citron
2 msk olivolja
Till servering:
2 nävar bladpersilja
Gör så här:
- Ugnsbakade rotfrukter: Sätt ugnen på 180° varmluft.
- Skrubba potatisarna och skär dem i halvor eller kvartar. Skala och skär persiljerötterna i bitar. Skär citronen i klyftor. Vänd runt allt med olja i en långpanna.
- Lammstek: Skala vitlöksklyftorna och klipp rosmarinkvistarna i 5 cm långa bitar. Gör små fickor i lammsteken med en vass kniv och stick in vitlök och rosmarin. Gnid in steken med salt och lägg den på ett ugnsgaller.
- Sätt in långpannan med rotfrukterna i ugnen och placera gallret med steken ovanpå. Baka allt i ugnen i 70–90 minuter tills steken är vackert gyllene och rotfrukterna är mjuka. Avsluta eventuellt med att låta rotfrukterna steka vidare i ugnen på hög värme 5–10 minuter medan steken vilar.
- Servering: Skölj och grovhacka persiljan. Blanda med de ugnsbakade rotfrukterna och servera till lammsteken.
Foto: Columbus Leth
Annons