Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lammstek med ugnsbakade rotfrukter

27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Recept på lammstek med ugnsbakade rotfrukter
columbus leth
Välkomna hösten med en värmande god lammstek och ugnsbakade rotfrukter. Glöm för all del inte det röda vinet!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kaprisBrand logo
Lyxsmörgås med pepparot, lax och friterad kapris

Lammstek med ugnsbakade rotfrukter

Vill du ha lammsteken genomstekt ska innertemperaturen vara 65–69°. För rosastekt ca 60°.

Annons

6 portioner

Du behöver:

12 vitlöksklyftor
10 kvistar färsk rosmarin
1 lammstek, 1 ½–2 kg
Flingsalt

Ugnsbakade rotfrukter:

1 kg potatis
600 g persiljerötter
1 citron
2 msk olivolja

Till servering:

2 nävar bladpersilja

Gör så här:

  1. Ugnsbakade rotfrukter: Sätt ugnen på 180° varmluft.
  2. Skrubba potatisarna och skär dem i halvor eller kvartar. Skala och skär persiljerötterna i bitar. Skär citronen i klyftor. Vänd runt allt med olja i en långpanna.
  3. Lammstek: Skala vitlöksklyftorna och klipp rosmarinkvistarna i 5 cm långa bitar. Gör små fickor i lammsteken med en vass kniv och stick in vitlök och rosmarin. Gnid in steken med salt och lägg den på ett ugnsgaller.
  4. Sätt in långpannan med rotfrukterna i ugnen och placera gallret med steken ovanpå. Baka allt i ugnen i 70–90 minuter tills steken är vackert gyllene och rotfrukterna är mjuka. Avsluta eventuellt med att låta rotfrukterna steka vidare i ugnen på hög värme 5–10 minuter medan steken vilar.
  5. Servering: Skölj och grovhacka persiljan. Blanda med de ugnsbakade rotfrukterna och servera till lammsteken.

Foto: Columbus Leth

Annons