Lasagne med krispigt parmesan- och pankotäcke
08 okt, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Alla vet att det är översta lagret på lasagnen som är godast så varför inte ge det lite extra kärlek? Satsa på ett extra krispigt parmesan- och pankotäcke!
Annons
Lasagne med parmesan- och pankotäcke
Vällagad lasagne med extra krisp på toppen av parmesan och panko.
4 portioner
Tid: 1 timme och 30 minuter
Du behöver:
475 g färska lasagneplattor
4 msk riven parmesan
2 msk panko
Köttfärssås:
1 lök
2 morötter
2 stjälkar selleri
Olivolja, till stekning
100 g tärnad pancetta eller bacon
800 g nötfärs
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
2 dl mjölk
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 burk krossade tomater
680 g passata
1 krm muskot
Salt och peppar
Annons
Bechamelsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl standardmjölk
125 g riven mozzarella
1 tsk socker
Gör så här:
- Köttfärssås: Finhacka lök och tärna morötter och selleri. Mjukstek allt i olja i en stor stekpanna på medelvärme. Skruva upp värmen och stek pancettan i några minuter. Bryn köttfärsen i blandningen. Rör ner oregano och basilika. Häll över mjölken och koka rätten tills all vätska har avdunstat. Häll ner vitt vin, vatten, krossade tomater och passata i grytan och låt såsen puttra i minst 20 minuter, men gärna några timmar. Krydda med riven muskotnöt, salt och peppar.
- Bechamelsås: Smält smör i en kastrull. Strö över mjöl, vispa ihop. Vispa i mjölk, lite i taget. När såsen har tjocknat smälter du ner osten och smakar av med salt, peppar och socker.
- Sätt på ugnen på 180°. Pensla en stor ugnsfast form med olja, och bygg lasagnen genom att varva köttfärssås, pasta och bechamelsås. Avsluta med bechamelsås och strö en blandning av riven parmesan och panko på toppen och grädda lasagnen i ugnen i 35–40 minuter.
Foto: Betina Hastoft
Annons