Spenatravioli med gorgonzola och brynt smör
23 feb, 2024
AvSilvia Palma
Grönt och gott – det är vad den här spenatraviolin med brynt smör är! Serveras gärna med en generös bit gorgonzola!
Annons
Spenatravioli med gorgonzola och brynt smör
Knallgrön och vårfräsch – en riktig favorit!
Annons
4 portioner
Du behöver:
250 g spenat
8 ¼ dl (500 g) vetemjöl, gärna tipo 00
5 ägg
1 msk extra virgin olivolja
Fyllning:
1 hackad lök
2 msk olivolja
150 g ricotta
100 g gorgonzolaost
100 g riven parmesan
50 g valnötter
1 krm riven muskot
Salt och nymalen svartpeppar
Sås:
200 g smör
Valnötter
Till servering:
Böngroddar
Färska, kokta ärter
100 g gorgonzola
Hackade valnötter
Gör så här:
- Koka spenaten, låt den rinna av och mixa med stavmixer. Häll upp mjölet i en stor vid skål, gör en grop i mitten, tillsätt ägg, spenat och olivoljan däri. Vispa ihop ägg, spenat och olja med en gaffel. Tillsätt mjölet från kanterna, lite i taget. Rör om tills det är väl blandat. Knåda tills du får en smidig och elastisk deg.
- Forma degen till en boll. Pudra över lite mjöl, slå in i plastfolie. Låt vila i kylen ca 30 min. Kavla ut degen med kavel (eller pastamaskin) till 2 – 3 mm tjocklek. Skär två ark, 10 cm breda och 2 mm tjocka.
- Fyllningen: Stek löken. Blanda ihop alla ostar med löken och hackade valnötter med gaffel i en skål. Krydda med salt, peppar och en nypa muskot. Placera ut fyllningen i portioner på det ena pastaarket och täck sedan med det andra. Tryck till runt varje fyllning och skär ut fyrkanter med hjälp av en ravioli-skärare eller kniv.
- Sås: Värm smöret i kastrull, rör om tills det är brynt och börjar dofta nötigt, och sila det.
- Koka raviolin i lättsaltat vatten ca 3 minuter. Lägg upp på tallrik, servera med valnötter, böngroddar, ärter och några skivor gorgonzola. Ringla över brynt smör och servera.
Foto: Silvia Palma
Annons