Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Lättlagad blomkålsgratäng med fänkål

05 jan, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på blomkålsgratäng med fänkål
Betina Hastoft
En lättlagad blomkålsgratäng räddar vilken kall dag som helst. Smaksätt med fänkål, det ger gratängen en härlig kick!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångromBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #3 - Friterade hasselbackspotatisar med tångrom

Blomkålsgratäng med fänkål

Lättlagad gratäng som snabbt blir en ny vardagsfavorit. Perfekt i matlådan!

Lättlagad blomkålsgratäng med fänkål
Betina Hastoft
Annons

4 portioner

Du behöver:

1 stor fänkål
1 blomkålshuvud, ca 400 g
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 1⁄2 dl grönsaksbuljong
2 dl standardmjölk, 3 %
4 ägg
1⁄4 tsk riven muskotnöt
Salt och svartpeppar
100 g riven mozzarella eller emmentaler

Garnering:

Färsk dill

Gör så här:

  1. Skölj fänkålen och skär den i ca 1 cm tjocka strimlor. Skölj blomkålen och dela i mindre buketter. Skär stocken i bitar.
  2. Koka fänkålen i 5 minuter i lättsaltat vatten, tillsätt blomkålen och koka grönsakerna i ytterligare 5 minuter. Låt rinna av.
  3. Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en gryta, tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt buljong och mjölk, lite i taget. Låt koka upp och låt såsen koka i några minuter under omrörning.
  4. Dela äggen i gulor och vitor. Dra kastrullen från värmen och tillsätt äggulorna i såsen.
  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och vänd ner hälften i grytan tillsammans med fänkål och blomkål. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar. Vänd i resten av äggvitorna.
  6. Häll blandningen i en smord ugnsform. Strö över riven ost. Gratinera i ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg och är genomlagad.
  7. Garnera med dill och servera.

Foto: Betina Hastoft

Annons