Lättlagad blomkålsgratäng med fänkål
05 jan, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
En lättlagad blomkålsgratäng räddar vilken kall dag som helst. Smaksätt med fänkål, det ger gratängen en härlig kick!
Annons
Blomkålsgratäng med fänkål
Lättlagad gratäng som snabbt blir en ny vardagsfavorit. Perfekt i matlådan!
Annons
4 portioner
Du behöver:
1 stor fänkål
1 blomkålshuvud, ca 400 g
50 g smör
1 dl vetemjöl
1 1⁄2 dl grönsaksbuljong
2 dl standardmjölk, 3 %
4 ägg
1⁄4 tsk riven muskotnöt
Salt och svartpeppar
100 g riven mozzarella eller emmentaler
Garnering:
Färsk dill
Gör så här:
- Skölj fänkålen och skär den i ca 1 cm tjocka strimlor. Skölj blomkålen och dela i mindre buketter. Skär stocken i bitar.
- Koka fänkålen i 5 minuter i lättsaltat vatten, tillsätt blomkålen och koka grönsakerna i ytterligare 5 minuter. Låt rinna av.
- Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en gryta, tillsätt mjölet och rör om. Tillsätt buljong och mjölk, lite i taget. Låt koka upp och låt såsen koka i några minuter under omrörning.
- Dela äggen i gulor och vitor. Dra kastrullen från värmen och tillsätt äggulorna i såsen.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp och vänd ner hälften i grytan tillsammans med fänkål och blomkål. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar. Vänd i resten av äggvitorna.
- Häll blandningen i en smord ugnsform. Strö över riven ost. Gratinera i ca 30 minuter tills gratängen fått fin färg och är genomlagad.
- Garnera med dill och servera.
Foto: Betina Hastoft
Annons