Laxcarpaccio på vackert vis
14 dec, 2022
AvAnna Wendt
Låt fisken skina i denna laxcarpaccio som får sällskap av finstämda smaker som äpple, löjrom och japansk soja.
Annons
Laxcarpaccio
Vackert upplagd och försvinnande god. Som på restaurang – fast hemma!
4 personer
Annons
Du behöver:
180 g salmalax
1 grönt äpple
2 msk finklippt gräslök
3 dillvippor
80 g löjrom
1 msk japansk soja
Kavringschips:
En liten bit kavring
2 msk smör
Dillmajjo:
1 äggula
2 krm vitvinsvinäger
1–2 dl rapsolja
1 msk finhackad dill
2 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
Till servering:
Krasse, ätbara blommor eller späda skott, eller andra fina blad att dekorera med
Gör så här:
- Skär laxen i små kuber, ca 2x2 cm. Skala äpplet och skär även det i små kuber, ca 1x1 cm.
- Lägg äggulan i en bunke och blanda med vitvinsvinägern. Tillsätt rapsolja, först droppvis, sedan i en tinn stråle under konstant vispning tills du ser att majonnäsen blir tjock. Blanda ner dillen och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
- Skär kavringen i lövtunna skivor och stek dem gyllende i smör på medelhög värme. Arrangera laxkuber, äpple, dillmajonnäs (gärna med hjälp av en sprits), löjrom, gräslök, dill och kavringschips snyggt på portionstallrikar.
- Droppa över lite japansk soja och toppa med späda örter eller skott. Servera direkt.
Foto: Lisa Björner
Assistent: Hedvig Billengren Lindenbaum
Annons