Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Lemoncurd-­pavlova med ­mascarponekräm ­

08 mar, 2025
AvElisabet Johansson
Recept på lemoncurd-pavlova med mascarponekräm
Susanna Blåvarg
Vårens vackraste tårta hittar du här: lemoncurd-pavlova med mascarponekräm, toppad med ätbara blommor. Nästan för fin för att ätas, men bara nästan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Lemoncurd-­pavlova med ­mascarponekräm ­

Vårens ljuvligaste tårta med marängbottnar och lemoncurd.

Lemoncurd-pavlova med mascarponekräm i tre lager med ätbara blommor på toppen
Susanna Blåvarg
Annons

8 bitar

Tid: 2 timmar

Du behöver:

Marängbottnar:

6 äggvitor
3 krm ättiksprit
3 ¾ dl strösocker

Lemoncurd:

1 gelatinblad
3 citroner, saft och finrivet skal
60 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
2 äggulor

Mascarponekräm:

3 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
250 g mascarpone
1 apelsin, finrivet skal och några droppar av saften

Garnering:

2 dl vispgrädde
Ätbara blommor, t ex violer, ringblommor, tagetesatsinakrasse, citronmeliss eller andra gröna örter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 100°. Rita upp tre cirklar, ca 18 cm i diameter, på bakplåtspapper på två plåtar. Vispa upp äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt ättikan och fortsätt vispa. Häll i sockret, lite i taget, och vispa under tiden till ett fast skum. Fyll en spritspåse med stjärntyll med marängsmeten.
  2. Spritsa ut marängsmeteni cirklarna och grädda mitt i ugnen i 1–1 ½ timme. Öppna ugnsluckan då och då under tiden och släpp ut ånga. Byt plats på plåtarna efter halva tiden. Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler. Dra bort dem från papprena.
  3. Låt gelatinet ligga i en skål med kallt vatten i minst 5 minuter. Blanda citronsaft- och skal, smör och socker i en rostfri kastrull och värm allt tills sockret smält. Dra av kastrullen från plattan. Vispa ihop ägg och äggulor i en bunke. Häll ner innehållet i kastrullen i äggblandningen och vispa.
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud försiktigt under kraftig vispning tills det tjocknar. Dra av från värmen och sila. Lyft upp gelatinbladet och lägg ner i den varma lemoncurden och rör om. Låt lemoncurden svalna.
  5. Vispa grädden lätt med florsocker och vaniljsocker. Lägg mascar­ponen i en bunke och rör den slät, vänd i grädden. Blanda ner apelsinskal och lite apelsinsaft.
  6. Montering: Varva bottnarna med mascarponekrämen och sedan lemoncurden. Vispa grädden och spritsa på den översta marängbotten, garnera med ätliga blommor och gröna blad.

Foto: Susanna Blåvarg

Annons