Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Så lyckas du med sufflé – enkel guide i sex steg

19 mar, 2025
AvMarie Melchior
Så lyckas du med sufflé
BETINA HASTOFT
Det är lättare än man tror att göra en fluffig, len och läcker sufflé! Hemligheten är att vispa äggvitorna riktigt styva och ge suffléerna gott om tid i ugnen. Här får du hjälp, steg för steg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmörBrand logo
Vegetariskt med lyxkant #6 - Pasta med citron och brynt salviasmör

Spenatsufflé med curry

Servera gärna en bit rökt eller gravad lax till sufflén.

Fluffig spenatsufflé med curry
BETINA HASTOFT

6 förrättsportioner

Annons

Tid: 45 minuter + 30 minuter i ugnen

Du behöver:

6 små ugnssäkra portionsformar, ramekiner
15 g smör till formarna
300 g färsk babyspenat
1 msk olivolja till stekning
4 ägg

Bechamelsås med curry:

25 g smör
25 g vetemjöl, ca 3 msk
3 dl mjölk
½ tsk curry
Salt och peppar

Steg 1

Smörj formarna ordentligt
Marie Melchior

Smörj formarna väl och sätt ugnen på 200°.

Steg 2

Stek spenaten tills den mjuknat och vattnet förångas
BETINA HASTOFT

Skölj spenaten och stek den i olivolja tills spenaten mjuknat och vattnet förångats. Lägg spenaten i ett durkslag och pressa ur fukten – använd baksidan av en stor sked. Hacka sedan spenaten grovt.

Annons

Steg 3

Separera äggens vitor och gulor
BETINA HASTOFT

Dela äggen och separera vitor och gulor. Se till att ingen gula kommer med i vitorna. Vispa vitorna styva med en elvisp.

Steg 4

Smält smöret till bechamelsåsen
BETINA HASTOFT

Bechamelsåsen: Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet. Vispa tills smör och mjöl har samlats till en jämn klump.

Annons

Steg 5

Häll i lite mjölk i taget
BETINA HASTOFT

Häll i mjölken, lite i taget, och forsätt vispa tills såsen får en krämig konsistens. Krydda med curry, salt och peppar. Blanda ner den hackade spenaten i såsen. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna. Vänd till sist försiktigt ner de styva äggvitorna i smeten så att den blir luftig och fluffig.

Annons

Steg 6

Öppna inte ugnsluckan när suffléerna står i ugnen
Marie Melchior

Fördela smeten i formarna, se till att det finns plats så att sufflérna kan pösa upp. Sätt in dem i ugnen ca 30 minuter tills de är vackert gyllene på ytan. Öppna inte ugnsluckan under tiden, då kan suffléerna sjunka ihop. Servera dem bums, direkt från ugnen!

Foto: Betina Hastoft

Annons