Så lyckas du med sufflé – enkel guide i sex steg
Spenatsufflé med curry
Servera gärna en bit rökt eller gravad lax till sufflén.
6 förrättsportioner
Tid: 45 minuter + 30 minuter i ugnen
Du behöver:
6 små ugnssäkra portionsformar, ramekiner
15 g smör till formarna
300 g färsk babyspenat
1 msk olivolja till stekning
4 ägg
Bechamelsås med curry:
25 g smör
25 g vetemjöl, ca 3 msk
3 dl mjölk
½ tsk curry
Salt och peppar
Steg 1
Smörj formarna väl och sätt ugnen på 200°.
Steg 2
Skölj spenaten och stek den i olivolja tills spenaten mjuknat och vattnet förångats. Lägg spenaten i ett durkslag och pressa ur fukten – använd baksidan av en stor sked. Hacka sedan spenaten grovt.
Steg 3
Dela äggen och separera vitor och gulor. Se till att ingen gula kommer med i vitorna. Vispa vitorna styva med en elvisp.
Steg 4
Bechamelsåsen: Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet. Vispa tills smör och mjöl har samlats till en jämn klump.
Steg 5
Häll i mjölken, lite i taget, och forsätt vispa tills såsen får en krämig konsistens. Krydda med curry, salt och peppar. Blanda ner den hackade spenaten i såsen. Ta kastrullen från värmen och vispa ner äggulorna. Vänd till sist försiktigt ner de styva äggvitorna i smeten så att den blir luftig och fluffig.
Steg 6
Fördela smeten i formarna, se till att det finns plats så att sufflérna kan pösa upp. Sätt in dem i ugnen ca 30 minuter tills de är vackert gyllene på ytan. Öppna inte ugnsluckan under tiden, då kan suffléerna sjunka ihop. Servera dem bums, direkt från ugnen!
Foto: Betina Hastoft