Mac & cheese med pumpa, blomkål och tomat
06 sep, 2022
AvLine Holt Nielsen
Familjefavoriten mac & cheese är svårslagen – fylld med godsaker som pumpa, blomkål och tomat.
Annons
Mac & cheese med pumpa, blomkål och tomat
Krämig familjeklassiker, men med extra mycket grönsaker!
4 portioner
Annons
Du behöver:
300 g makaroner, eller annan okokt pasta
½ blomkålshuvud
200 g hokkaidopumpa
500 g cocktailtomater
2 salladslökar
Smör, till formen
½ dl ströbröd
50 g parmesan
6 stjälkar färsk timjan
Ostsås:
1 gul lök
20 g smör
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk
120 g gruyèreost, riven
Salt och peppar
Gör så här:
- Koka makaronerna något kortare än förpackningens koktid. Dela blomkålen i buketter skala och skär pumpan i små tärningar och koka med de sista två minuterna. Häll av allt och låt rinna av.
- Skölj och halvera tomaterna. Ansa och skiva salladslöken.
- Ostsås: Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör i en kastrull i ett par minuter. Tillsätt mjöl och rör om väl. Häll i mjölken, lite i taget, och rör ut efter hand så att såsen inte klumpar sig. Sjud såsen 5–6 minuter så att den tjocknar. Tillsätt riven ost och rör tills den smält in. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200°. Smörj en stor ugnsform med smör och fördela pasta, pumpa och blomkål i botten. Lägg tomater och salladslök ovanpå. Häll ostsåsen över och blanda om. Strö över ströbröd, riven parmesan och färsk timjan och gratinera i ugnen 20–25 minuter, tills ytan fått fin färg.
Foto: Betina Hastoft
Annons