Mandelkakor med choklad
14 apr, 2023
AvLine Holt Nielsen
På alla välfyllda kakfat så hör dessa ljuvliga mandelkakor med choklad hemma!
Annons
Mandelkakor med choklad
Frys gärna in kakorna, då håller de sig saftiga och färska.
18 stycken
Annons
Du behöver:
500 g marsipan
2 ½ dl (150 g) florsocker
50 g äggvita
200 g mandelmassa
Garnering:
130 g mörk choklad
Ev grön hushållsfärg
Gör så här:
- Smula marsipanen med fingrarna i en stor skål. Blanda ihop florsocker och äggvita och knåda ihop det med marsipanen lite i taget. Fyll massan i en spritspåse försedd med en tyll med en fördjupning i mitten, alternativt klipp ett större hål i spritspåsen. Låt smeten ligga i kylen i 1 timme. Sätt ugnen på 210°.
- Spritsa ut längder, ca 2cm breda och 1 cm höga, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda längderna mitt i ugnen i ca 12minuter med en extra plåt under så att de inte bränns i botten. Om du inte använde en tyll för att spritsa ut smeten tar du ut längderna efter 8minuter och gör en fördjupning längs med hela, till exempel med skaftet på en träsked. Grädda längderna i ytterligare 4 minuter. Låt dem kallna på galler.
- Smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Doppa undersidan av längderna i chokladen och lägg dem t ex på en uppklippt fryspåse så de är lätta att flytta när chokladen stelnat.
- Färga eventuellt mandelmassan grön. Rulla ut mandelmassan till en längd, lika lång som kaklängderna, och lägg den ovanpå. Förvara längderna svalt och skär dem i passande bitar innan servering.
Foto: Maria Fabricius Tegner
Annons