Mandelpotatis- och purjolökssoppa med vitt vin
02 mar, 2021
AvRedaktionen ELLE
Svensk husmanskost i all ära, det blir sällan fel. Men de allra flesta rätter blir ännu godare med en liten twist. Uppdatera denna klassiker med en skvätt vitt vin och nötig mandelpotatis, vi säger bara wow!
Annons
Mandelpotatis- och purjolökssoppa med vitt vin
Potatis- och purjolökssoppa går inte att misslyckas med. Med nötig och smörig mandelpotatis och lite vitt vin så blir den både uppdaterad och lyxigare.
4 förrättsportioner
Du behöver:
3 mandelpotatisar
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
1 msk smör
1 dl vitt vin
5 dl färdig grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
salt och vitpeppar
1/2 msk citronsaft
Rågbrödskrutonger:
125 g dagsgammalt rågbröd
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Till servering:
½ kruka gräslök
Gör så här:
- Skala potatisen och vitlöken. Skär i små bitar. Ansa och skölj purjolöken och skär i bitar.
- Fräs grönsakerna i smör i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vinet och låt fräsa några minuter tills det kokat in. Tillsätt grönsaksbuljong och puttra på låg värme i cirka 20 minuter. Mixa soppan slät med stavmixer i kastrullen, sila den gärna för att få den extra slät. Tillsätt grädden och koka upp igen. Ta från värmen. Smaka av med salt, vitpeppar och citronsaft.
- Sätt ugnen på 200°. Skär brödet i tärningar och blanda dem med olja och flingsalt. Fördela brödet på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugn 10–15 minuter, tills de är gyllene och spröda.
- Häll upp soppan i djupa tallrikar, strö över krutonger och garnera med hackad gräslök.
Recept: Sofia Andersson, Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Columbus Leth, Betina Hastoft
LÄS MER:
Annons