Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Julmat Baka inför julen Vintips till middagen

Våffelråraka med citronkräm, löjrom och dillolja

11 apr, 2024
AvCatarina König
Recept på våffelråraka med citronkräm, löjrom och dillolja
Catarina König
Tillaga rårakan i ett våffeljärn och servera med citronkräm, löjrom och grön dillolja. Så lyxigt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Torsk med twist – Jimmy Guo om rätten du måste provaBrand logo
Torsk med twist – Jimmy Guo om rätten du måste prova

Våffelråraka med citronkräm, löjrom och grön dillolja

Önskar du göra rätten lite matigare, stek hastigt lite grön sparris i smör till.

Så gör du en våffelråraka med citronkräm, löjrom och grön dillolja
Catarina König
Annons

4 portioner

Du behöver:

8 större amandinepotatisar (2 potatisar per våffelråraka)
20 g smör
2 msk rapsolja
Salt
2 dl smetana
½ citron, rivet zest
80 g löjrom eller annan rom
½ rödlök, finhackad
Nymalen svartpeppar

Dillolja:

1 dl rapsolja
10–15 blad babyspenat
1 knippe dill
1 nypa salt

Till servering:

Dill
Dillolja
Nymalen svartpeppar
Citronklyfta

Gör så här:

  1. Dillolja: Hetta upp rapsoljan till 60°, lägg i babyspenat, färsk dill och en nypa salt. Mixa med stavmixer till den blir alldeles grön, sila av och tappa upp på liten flaska – alltid trevligt att ha i kylskåpet.
  2. Vänd ihop smetana med rivet citronzest och ställ i kylen. Sätt igång våffeljärnet. Har du ett järn med dubbla järn så är det ännu bättre! Skala och riv potatisen i en bunke, salta, vänd runt och låt dra lite.
  3. Smöra järnet både uppe och nere och lägg på riven potatis, men gör inte för tjockt lager. Lägg på locket och låt våffeljärnet tillaga dina rårakor. Öppna järnet först efter 2–3 minuter. Ringla över lite rapsolja på rårakorna, stäng igen locket och låt rårakorna bli gyllene och krispiga.
  4. Lägg upp dem på tallrikar och toppa med citronkräm, löjrom, hackad rödlök, dillolja, dillkvistar, lite nymalen svartpeppar och en citronklyfta vid sidan.

Foto: Catarina König

Annons