Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Små marmorerade dammsugare

14 apr, 2023
AvLine Holt Nielsen
Recept på små marmorerade dammsugare
Dammsugare är goda som de är men du kan göra de ännu läckrare genom att marmorera marsipanen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Lyxiga chokladbollar med brynt smörBrand logo
Lyxiga chokladbollar med brynt smör

Små marmorerade dammsugare

Om marsipanen blir svår att jobba med blir det lättare om den får vila i kylen i 10 minuter.

Så gör du små marmorerade dammsugare

28 stycken

Annons

Du behöver:

450 g dagsgammal kaka
75 g hasselnötter
75 g marsipan
75 g mörk choklad
3 msk aprikossylt
2 tsk rom

Marmorerad marsipan:

250 g vit marsipan
Pastafärg
Florsocker

Garnering:

100 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Smula ner kakan i en stor skål. Grovhacka nötterna och rosta dem lätt i en stekpanna tills de doftar. Riv marsipanen grovt. Smält chokladen. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med sylt, rom och eventuellt lite florsocker. Låt degen ligga kallt i 20 min. Dela den i 4 lika stora delar och rulla varje del till en rulle, ca 30 cm lång. Låt rullarna ligga kallt i ca 15 minuter.
  2. Marmorerad marsipan: Dela den vita marsipanen i 3 lika stora delar. Låt en del vara vit. Knåda in några droppar pastafärg i en del, och knåda den sista med dubbelt så mycket pastafärg. Rulla varje del till 4 tunna längder och lägg dem växelvis bredvid varandra. Samla ihop längderna till en stor längd och vrid den några gånger runt sig själv.
  3. Kavla ut marsipanen på en arbetsbänk med lite florsocker. Låt marsipanen vila en stund i kylen och kavla ut på nytt om du vill ha mer marmorering.
  4. Rulla in kaklängderna i marsipanen med skarven nedåt. Låt dem ligga i frysen i 30 min och skär dem sedan i bitar.
  5. Smält chokladen över ett vattenbad och doppa ändarna av dammsugarna i chokladen.

Foto: Maria Fabricius Tegner

Annons