5 smarta saker att göra av matresterna
Det behövs inte mycket för att gårdagens måltid ska förvandlas till en ny. Inte bara är det svinnsmart och sparar dig pengar i det långa loppet, eftersom det mesta redan är klart är sträckan till en god måltid betydligt kortare! Här har vi samlat ett par tips på vad du kan göra med några av våra vanligaste matrester.
Tips till hur du kan ta vara på dina matrester:
- Kokt ris: Gör fried rice
- Grönsaker som börjar bli trötta: Gör en soppa, rosta i ugnen eller mixa till en pesto
- Överbliven pasta: Perfekt som bas i en gratäng
- Tomater: Rosta i ugnen och gör en god pastasås
- Gammalt bröd: Gör egna krutonger eller ströbröd
1. Broccolistammen
Tillhör du dem som bara använder dig av buketten på broccolin? Sluta med det! Stammen är supergod. Skriva den tunt (riktigt tunt med mandolin) och släng ner i salt, kokande vatten i 2-3 minuter. Gör en vinägrett på lika delar olja, vinäger och en tesked dijonsenap och lägg ner de kokta skivorna, så har du världens godaste sallad. Ett ännu enklare tips är att skala stammen och skär i små bitar, stek upp tillsammans med rester från kylen och du har ett nyttigt tillskott i din pytt i panna. Eller varför inte baka ett smörgåsbröd med just broccoli?
Recept: Glutenfritt frukostbröd med broccoli
2. Parmesankanten
Slänger du parmesanen när bara kanten är kvar? Då kanske du missat att på äkta parmesan är det bara samma ost som hårdnat och den går att använda på flera smarta sätt. Bland annat kan du koka hela kanten i en pastasås, soppa eller gryta för mer smak. Du kan låta den ligga i olivolja och ge smak åt den. De är också goda när de fått ligga på grillen (länge) så de blir mjuka. Gör egen umamibuljong genom att koka kanter länge med vatten, lök och vitlök, sen sila och använd till exempel i en risotto. De håller hur länge som helst i frysen, så börja spara genast!
Recept: Risotto med parmesan och vin
3. Räkskal
När du rensar dina räkor, lägg skalet i en kastrull tillsammans med 2 deciliter vatten (beräknat på skal från 1/2 kilo räkor) ett lagerblad, en lök och några pepparkorn. Koka i 10 minuter, sila av och sjud sedan ner till det bara är 1 deciliter kvar. Använd i soppa, gryta eller paella.
Recept: Thailändsk fiskgryta med räkor
4. Kikärtsspad
Spara spadet som dina kikärtor ligger i (även kallat aquafaba) och använd till att göra veganska maränger, majonnäs eller som ersättning av ägg i bakverk. Aquafaba är helt veganskt, kalorisnålt och glutenfritt. För bra för att inte användas, helt enkelt.
Recept: Vegansk majonnäs på aquafaba
5. Morotsblasten
Svårt att tro men blasten på morötter blir lätt en god pesto. Mixa med ost, nötter, vitlök, basilika, citronskal och citronjuice samt olivolja och du har en riktigt god sås till din pasta. Så enkelt och så gott! Svinnsmart på köpet också!
Foto: TT