Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Mattrenderna vi kommer se mer av 2025

22 dec, 2024
AvNami Kawakita
Mattrenderna vi kommer se mer av 2025
Den här tiden på året summerar man året som varit och blickar framåt. ELLE mat & vin har tillsammans med Karin Nordin, kökschef på Häktet, gjort en djupdykning i vad vi tror att vi kommer äta mer av 2025.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en läskande NegroniBrand logo
Så gör du en läskande Negroni

2024 var tamarind årets krydda, de alkoholfria dryckerna växte explosionsartat och 'nystalgi' blev ett begrepp som satte ord på vad vi hade på tallriken. 'Nystalgin' följer med oss in i 2025, vi är helt enkelt inte riktigt redo att släppa taget om det gamla trygga – än. Osäkerheten i världen hänger kvar och vi vill äta det vi känner till, men med en twist.

Vad har vi att se framemot 2025? ELLE mat & vin har tillsammans med Karin Nordin, kökschef på Häktet, kikat in i spåkulan för att se vad nästa år har att bjuda på. Karin är endast 25 år gammal, hon var runt 13-14 år första gången hon klev in i ett kök så hon har redan många år inom branschen i ryggen. Sedan dess har hon hunnit jobba på Svarsö Krog, Östermalmshallen och Arla Unika. I somras hjälpte hon till att starta upp restaurang Parken med Christin Kashou och Penny Parnevik.

Karin Nordin, kökschef på Häktet
Karin Nordin, kökschef på Häktet

I vad som alltid varit, och fortfarande är, en mansdominerad bransch spår Food & Friends i sin stora trendspaning att kvinnor kommer ta ännu mer plats i matvärlden – i allt från gourmetköken, som ledare i livsmedelsvärlden och till att starta nya företag.

Annons

Vilka kvinnor tycker du att vi ska hålla koll på nästa år?

– En man redan har väldigt bra koll på men som jag tycker man ska hålla ännu mer koll på är Desirée Jaks (Årets kock 2023). Hon är otroligt duktig, jag tror att hon bara kommer accelerera ännu mer. Det känns som om det inte finns något stopp och jag blir sjukt imponerad av henne. Sen skulle jag säga en av mina gamla chefer, Beatrice Becher (nordisk mästare i sommelieri), ägare på Folii, som jag tycker är otroligt duktig, kompetent och drivande.

Häktet är Karins första tjänst som kökschef och här klev hon in med en tydlig vision: att ta tillbaka huvudrätten. Något som många säkerligen kommer uppskatta.

– Jag har känt av det senaste året att folk är så trötta på mellanrätter. Jag själv är trött på att gå ut och äta det och framförallt är jag trött på att laga det. Jag tycker att det är roligare att laga kompletta rätter som man kan lägga mer krut på.

Annons

Karin har haft ett excel-dokument liggandes på datorn och genom åren skrivit in om hon ätit en extra god rätt någonstans. Tillslut fick hon äntligen öppna upp det, med syftet att skapa sin drömmeny. Inspirationen för menyn är hämtad från det franska och nordiska köken och här byts klassiska för-, varm- och efterrätter ut med jämna mellanrum för att kunna matcha både säsong och rådande råvaror. För den som kommer hit ofta ska det alltid finnas något nytt på menyn.

I och med krisen som råder i världen väljer vi fortfarande att äta det vi känner igen

– Jag tror att många känner sig oroliga för hur omvärlden ser ut just nu, med ekonomi, krig och klimatförändringar. Man kommer vilja komma tillbaka till det trygga och med det också den här familjära känslan, den vänliga känslan när man går in på en krog. Att man känner sig välkommen och omhändertagen. I och med att man kanske är lite mer försiktig i var man lägger sina pengar och man väljer lite mer vad man betalar för så vill man känna att det är värt det.

Annons

Själv gillar Karin att jobba med nostalgi och märker att det är just det som gästerna dras till. Hon strävar efter att få till igenkänningsfaktorn samtidigt som det kommer en överraskning i form av en twist. Men det är också för att utmana sig själv i köket, nyfikenhet är det som driver henne.

– Nästan varje år det någon typ av råvara eller rätt som slår igenom. För ett par år sedan var det brynt smör, havtorn var inne ett tag, sen var det mycket nordiska bär som lingon och hjortron. Nu är det väl råbiffarna, nästan varenda krog har en råbiff, inklusive jag här på Häktet, men det känns som att den är inne på sluttampen.

Vad tror du vi kommer se mer av 2025?

– Jag har ju en minitårta på menyn och det är ju lite festligt, för tårta äter man ju inte så ofta!

En av Karins menys succérätter är onekligen den lilla tårtan för sällskapet att dela på direkt vid bordet. Likt menyn kommer även den förändras med säsongerna.

Annons

– Även Sturehof har ju sin prinsesstårta som serveras i en liten kupa. Det är verkligen en anspelning på nostalgi som man har gjort på ett nytt sätt. Så kanske det blir lite mer tårtor i miniformat framåt. Det vore ju superhärligt!

Så då säger vi tack och hej och till mellanrätter 2025?

– Ja, det hoppas jag. Nej, men inte helt och hållet – de som är bra på det ska fortsätta!

Vi hoppas på att se fler minitårtor 2025.

6 trender vi kommer se mer av 2025:

1. Matiga mackor

Vi svenskar älskar mackor och nästa år kommer vi ge dem ännu mera kärlek! Enligt Karin, som själv gillar goffiga mackor, räcker det med en god röra, en god ost och ett gott bröd – mer avancerat än så behöver det inte vara!

Annons

Recept: Tre lyxiga varma mackor

2. Minitårtor

Som sagt: Vi tror, och hoppas, på att få se många fler minitårtor på dessertmenyn. Vi krokar i förra årets trend att allt skulle firas, stort som smått, och hur firar man bättre än med en tårta?

3. Vatten

Det kanske inte blir en trend i Sverige men i USA har det börja dyka upp ”drinktips” med Fiji Water och citron. Räkna med att "vatten-sommelierer" är en titel du kommer se framöver. Det verkar också som att vi vill göra vårt vatten hälsosammare genom att tillsätta elektrolyter eller protein så mer kaktusvatten och kokosvatten kommer synas på hyllorna framöver.

4. Te

Bubbel-te, boba-tea, sparkling tea, kärt barn kommer i många versioner. I höstas såg vi Pontus komponera te och mat tillsammans på Le Tour och lansera sina egna tesorter och en av drinkarna på årets cocktailmeny på Cadierbaren hämtar inspiration från en traditionell te-ceremoni med ett te som fermenterat i fem år.

Annons

Recept: Tre drinkar smaksatta med te

5. Protein

Vi vill ha mer protein i vår diet och det räcker inte längre med pulver och bars, allt ska innehålla mer protein. Keso som ingrediens har ökat avsevärt i popularitet, likaså inälvsmat som lever och hjärta.

6. Grekisk mat

Trots att det grekiska köket inte är något nytt klättrar det stadigt uppåt och är ett av de kök som vi är mest nyfikna på. Kanske är det enkelheten och de färska ingredienserna som passar in i vår stressiga, men samtidigt hälsosamma, livsstil. Den grekiska kosten gör sig också väldigt bra för den som äter en växtbaserat och för att inte prata om hur färgglatt och fint det blir på tallriken.

Recept: Åk på en smakresa till Grekland – 3 goda recept

Foto: Elvira Glänte

Annons