Midsommargravad lax och färskpotatis med romtopping
24 maj, 2024
AvEva Boström
AvSandra Palmqvist
Den här gravade laxen med örtsås hör hemma på midsommarbuffén! Färskpotatisen med romtoppingen däremot, den hjälper snapsen att gå ner!
Annons
Midsommargravad lax med örtsås
Grava lax med snaps – supergott! Servera med en pestosås.
8 bufféportioner
Du behöver:
1 kg benfri lax med skinn, gärna mittbit
½ dl salt
1 dl strösocker
1 msk grovkrossad
Citronpeppar
2 msk gin (den du gillar bäst)
½ dl grovhackad dill
½ dl hackad gräslök
Örtsås:
3 dl crème fraiche
100 g pesto
Gör så här:
- Blanda salt, socker och citron-peppar. Tillsätt snapsen. Gnid in laxköttet med det.
- Klipp dillen, även stjälkar. Strö det och gräslöken över laxen. Lägg den på ett fat med kanter (laxen vätskar av sig) i kylskåpet i två dygn. Vänd laxen då och då.
- Skrapa bort salt och kryddor när laxen är klar, skär upp den i sneda, tunna skivor. Strö över hackad dill och gräslök.
- Blanda såsen och servera till laxen.
Annons
Färskpotatis med romtopping
Små smakrika godbitar. Perfekta till snapsen.
8 bufféportioner
Du behöver:
8 små färskpotatisar
½ dl crème fraiche
50 g valfri rom
25 g smör
Flingsalt
Nymalen svartpeppar
Gräslök
Gör så här:
- Koka färskpotatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt svalna. Skär ev bort en liten del undertill så de står stadigt.
- Bryn smöret i en kastrull tills det får en knäckig doft och gyllene färg. Ställ potatisen på ett fat. Snitta toppen och kläm till dem så de öppnar sig. Häll en tesked brynt smör över varje potatis. Fyll öppningen med crème fraiche och rom. Strö över finhackad gräslök, toppa med flingsalt och nymalen svartpeppar. Servera.
Foto: Lisa Björner, Christina Uhlin
Annons