Mini baked Alaska med hallonsorbet
23 feb, 2024
AvLouisa Lorang
Hallonsorbet på en sockerkaksbotten, täckt med maräng – mini baked Alaska är en riktigt läcker dessert att ställa fram efter middagen.
Annons
Mini baked Alaska med hallonsorbet
För den rätta looken på de här stiliga desserterna behöver du en spritspåse med rund tyll och en brûléebrännare.
Annons
6 portioner
Du behöver:
1 liter hallonsorbet
Kakbotten:
2 ägg
1 msk vatten
½ vaniljstång
80 g strösocker, ¾ dl
50 g vetemjöl, knappt 1 dl
½ tsk bakpulver
1 knivsudd salt
Maräng:
3 st äggvitor (100 g)
1 dl strösocker (100 g)
1 2/3 dl florsocker (100 g)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° varmluft. Dela äggen till bottnen i vitor och gulor. Vispa upp äggulor och vatten i en skål. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv. Mosa vaniljen med lite socker och vänd ner vanilj och socker i äggulevispet. Vispa äggvitan luftig med elvisp i en annan skål och vänd försiktigt ner i äggulorna. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, sikta ner i smeten och blanda försiktigt ihop till en jämn smet. Bred ut smeten till ca 28 x 28 cm, på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ugnen 5–7 minuter.
- Ta ut kakbottnen och låt svalna helt. Ta ut 6 runda bottnar, ca 10 cm i diameter, med till exempel ett glas. Fördela 6 kulor sorbet mitt på de avsvalnade bottnarna. Låt stå i frysen i minst 30 minuter.
- Vispa äggvitorna styva i en skål med elvisp. Tillsätt lite socker i taget, tills konsistensen är seg. Vänd sist ner florsockret. Fyll en spritspåse med rund slät tyll med maräng.
- Ta ut bottnarna med sorbet från frysen och spritsa maräng över sorbeten. Låt vila i frysen minst 1 timme.
- Ta ut de frysta bakelserna 10 minuter före servering. Bränn av marängen och servera genast.
Foto: Lene Samsø
Annons