Minipajer med krämig kycklingfyllning
06 sep, 2022
AvLouisa Lorang
Det är något speciellt med att äta saker i miniformat, det smaker liksom bättre! Som dessa minipajer med krämig kycklingfyllning med ett lock av smördeg.
Annons
Minipajer med krämig kycklingfyllning
Att få en egen liten paj känns lyxigt! Gör dem i små gjutjärnspannor eller i små pajformar.
8 portioner
Annons
Du behöver:
1 gul lök
2 morötter
5 stjälkar färsk timjan
1 hel kyckling
2 liter vatten
250 g grön sparris
2 stjälkar bladselleri
2 msk olivolja, till stekning
2 dl gröna ärter
125 g smör
1 ½ dl vetemjöl
7 dl kycklingbuljong (från den kokta kycklingen)
2 dl vispgrädde
Salt och nymald svartpeppar
Smördegslock:
450 g smördeg
1 ägg
2 msk vatten
Till servering:
Blandad grönsallad
Gör så här:
- Skala löken och skär i tjocka skivor. Skrubba morötterna och skär i mindre bitar. Lägg lök och morötter i en kastrull tillsammans med timjan och kyckling. Häll vatten i kastrullen tills kycklingen är täckt och koka den helt mör under lock i 45–50 minuter.
- Ta upp kycklingen, sila buljongen och reducera till 7–8 dl. Plocka kycklingköttet fritt från skinn och ben med två gafflar.
- Bryt av den nedre, träiga änden på sparrisen och släng. Skär sparrisen i mindre bitar. Skölj selleristjälkarna och skär i tunna skivor. Fräs sparris och selleri i olja i en stor stekpanna i ½ minut utan att de tar färg. Vänd ner ärterna och häll sedan grönsakerna i en skål.
- Smält smöret i en panna. Vispa i mjölet, vispa sedan långsamt i buljongen. Vispa till sist i grädden, vänd sedan ner kycklingen och de sauterade grönsakerna i såsen. Krydda med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 180°. Fördela kycklingfyllningen i formar, cirka 12–15 cm i diameter. Skär till smördegsarken så de passar formarna. Lägg dem över fyllningen och se till att de sluter tätt. Skär några hål i mitten så att ångan kan komma ut. Vispa ägget med lite kallt vatten och pensla smördegen med blandningen. Grädda pajerna i ugnen i 25–35 minuter, tills de är gyllene och genomstekta. Lägg eventuellt över folie mot slutet om de får för mycket färg. Servera med en grönsallad.
Foto: Columbus Leth
Annons