Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mintchoklad med flingsalt – Camilla Hamids recept

06 okt, 2023
AvRedaktionen ELLE
Mintchoklad med flingsalt – Camilla Hamids recept
Ulrika Pousette
Mintchoklad är ett måste på julen – särskilt om de är signerade Camilla Hamid. Lite flingsalt på toppen bryter av fint mot den söta fyllningen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After EightBrand logo
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After Eight

Mintchoklad

Fräsch mintkaka innesluten i härlig mörk choklad. Det här är godis som piggar upp!

Lite flingsalt på toppen balanserar ut Camilla Hamids mintchoklad på bästa sätt
Ulrika Pousette

ca 20 bitar

Annons

Du behöver:

1 äggvita
325 g florsocker (5 1⁄2 dl)
1 tsk pepparmintsarom (5 g)
200 g mörk choklad, 55 %
1⁄2 tsk neutral olja
Flingsalt att garnera med

Gör så här:

  1. Vispa äggvitan till ett vitt fast skum med elvisp.
  2. Tillsätt 50 gram florsocker och pepparmintsaromen och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Fortsätt sedan att vända ner lite florsocker i taget tills du får en fast smet som du kan forma.
  3. Rulla små kulor av smeten och platta ut till runda kakor, 3–4 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i rumstemperatur i minst 1 timme. Ställ sedan in dem i kylen så att de bli ordentligt kalla innan chokladdoppningen.
  4. Grovhacka chokladen (om du inte använder chokladknappar) och smält chokladen över ett vattenbad: Lägg chokladen i en värmetålig bunke och placera bunken över en kastrull med en liten mängd sjudande vatten på botten. Låt chokladen smälta och rör om då och då. Eller smält chokladen i mikron: Lägg chokladen i en värmetålig skål och mikra i 30-sekunders- intervaller på medeleffekt tills chokladen har smält. Rör om mellan intervallerna. Ta bort bunken från värmen, rör ner oljan och låt chokladen svalna lite.
  5. Doppa en mintkaka i taget i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem på den kalla plåten med bakplåtspapper. När chokladen har stelnat lite är det dags att garnera med flingsalt.
  6. Låt chokladen stelna helt innan du serverar mintkakorna, eller lägger dem i lufttät burk och sätter in dem i kylen.

Recept: Camilla Hamid ur boken En sötare vinter/Polaris Foto: Ulrika Pousette

Annons