Mintchoklad med flingsalt – Camilla Hamids recept
06 okt, 2023
AvRedaktionen ELLE
Mintchoklad är ett måste på julen – särskilt om de är signerade Camilla Hamid. Lite flingsalt på toppen bryter av fint mot den söta fyllningen.
Annons
Mintchoklad
Fräsch mintkaka innesluten i härlig mörk choklad. Det här är godis som piggar upp!
ca 20 bitar
Annons
Du behöver:
1 äggvita
325 g florsocker (5 1⁄2 dl)
1 tsk pepparmintsarom (5 g)
200 g mörk choklad, 55 %
1⁄2 tsk neutral olja
Flingsalt att garnera med
Gör så här:
- Vispa äggvitan till ett vitt fast skum med elvisp.
- Tillsätt 50 gram florsocker och pepparmintsaromen och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Fortsätt sedan att vända ner lite florsocker i taget tills du får en fast smet som du kan forma.
- Rulla små kulor av smeten och platta ut till runda kakor, 3–4 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt torka i rumstemperatur i minst 1 timme. Ställ sedan in dem i kylen så att de bli ordentligt kalla innan chokladdoppningen.
- Grovhacka chokladen (om du inte använder chokladknappar) och smält chokladen över ett vattenbad: Lägg chokladen i en värmetålig bunke och placera bunken över en kastrull med en liten mängd sjudande vatten på botten. Låt chokladen smälta och rör om då och då. Eller smält chokladen i mikron: Lägg chokladen i en värmetålig skål och mikra i 30-sekunders- intervaller på medeleffekt tills chokladen har smält. Rör om mellan intervallerna. Ta bort bunken från värmen, rör ner oljan och låt chokladen svalna lite.
- Doppa en mintkaka i taget i chokladen. Låt överflödig choklad rinna av innan du lägger tillbaka dem på den kalla plåten med bakplåtspapper. När chokladen har stelnat lite är det dags att garnera med flingsalt.
- Låt chokladen stelna helt innan du serverar mintkakorna, eller lägger dem i lufttät burk och sätter in dem i kylen.
Recept: Camilla Hamid ur boken En sötare vinter/Polaris Foto: Ulrika Pousette
Annons