Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Mjuk pepparkaka med smörkräm och chokladöverdrag

27 nov, 2024
AvSandra Palmkvist
AvCecilie Svensson
Fotograf Stine Christiansen
Ta den mjuka pepparkakan till helt nya höjder med apelsin, smörkräm och chokladtäcke! Så här gör du den – steg för steg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Gör det själv: Julshot med smak av pepparkakaBrand logo
Gör det själv: Julshot med smak av pepparkaka

Mjuk pepparkaka med smörkräm och chokladöverdrag

Med smörkräm, apelsinmarmelad och choklad blir den här mjuka pepparkakan extra lyxig.

Så gör du en mjuk pepparkaka med smörkräm och chokladöverdrag
Fotograf Stine Christiansen

12 bitar

Annons

Tid: 1 timme och 15 minuter + tid i kyl

Du behöver:

6 ägg
4 dl strösocker
1 ½ msk pepparkakskrydda
75 g smör
2 dl grekisk yoghurt, 10%
5 ½ dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 krm salt

Fylllning:

125 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljessens
1 dl söt apelsinmarmelad

Chokladöverdrag:

150 g mörk choklad
1 msk smör
50 g hasselnötter

Steg 1

Steg 1 – börja med att baka den mjuka pepparkakan
Fotograf Stine Christiansen

Sätt ugnen på 175°, gärna varmluft. Vispa ägg, socker och pepparkakskrydda rejält fluffigt med elvisp. Smält och bryn smöret nötigt och gyllenbrunt. Låt svalna och rör sedan ihop med yoghurten. Vänd därefter ner i äggsmeten. Rör ihop mjöl, bakpulver och salt. Sikta och vänd ner det i äggsmeten. Smörj och bröa en kakform, ca 2 liter, ordentligt och häll i smeten. Grädda i nedersta mitten av ugnen 35–45 minuter. Prova med en sticka, kakan ska inte vara kladdig eller gungig på toppen. Lägg över bakplåtspapper om kakan börjar bli för mörk. Låt svalna och dela i två lika stora delar.

Annons

Steg 2

Steg 2 – Bred ett jämnt lager apelsinmarmelad på den nedre botten
Fotograf Stine Christiansen

Bred på ett jämnt lager apelsinmarmelad på den nedre pepparkaksbottnen.

Steg 3

Steg 3 – Vispa samman smör och socker till en luftig smörkräm
Fotograf Stine Christiansen

Fyllning: Vispa samman smör, socker och vaniljessens med elvisp i en skål, så att du får en vit och luftig smörkräm.

Annons

Steg 4

Steg 4 – Bred ett tjockt lager smörkräm på den andra botten
Fotograf Stine Christiansen

Bred ett tjockt lager smörkräm på den andra bottnen. Lägg sedan ihop bottnarna.

Steg 5

Steg 5 – Smält choklad till överdraget
Fotograf Stine Christiansen

Chokladöverdrag: Hacka chokladen och smält den och smöret i en skål över vattenbad. Rör om väl och låt svalna något. Rosta hasselnötterna lätt i en torr panna och gnid bort det bruna skalet i en ren kökshandduk. Grovhacka hasselnötterna.

Annons

Steg 6

Steg 6 – Fördela den smälta chokladen på pepparkakan och strö över hasselnötter
Fotograf Stine Christiansen

Fördela den smälta chokladen ovanpå pepparkakan, strö över hasselnötter och låt svalna helt. Låt kakan stå i kylen över natten innan servering.

Foto: Stine Christiansen

Annons