Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Morotsfrallor med ­solrosfrön

26 maj, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på morotsfrallor med solrosfrön
Nybakade morotsfrallor sätter guldkant på frukosten eller picknicken. Ät de här godbitarna precis som de är – eller med ett gott lager smör på toppen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieostBrand logo
Rostat surdegsbröd med härligt vispad brieost

Morotsfrallor med ­solrosfrön

Börja dagen på allra bästa sätt – med nybakat bröd!

Börja dagen med morotsfrallor med solrosfrön

8 stycken

Annons

Du behöver:

30 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 dl filmjölk
¼ dl socker
½ tsk mald kardemumma
7 ½ vetemjöl
1 tsk salt
60 g mjukt smör
125 g rivna morötter, 2–3 st
1 ägg
50 g solrosfrön

Steg 1

Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en matberedare. Häll i vatten och filmjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt socker och kardemumma och rör om igen. Tillsätt vetemjöl och salt och knåda till en slät deg.

Steg 2

Skär det mjuka smöret i tärningar och knåda ner dem i degen lite i taget. Knåda degen ordentligt i ca 5 minuter tills den är slät och smidig, tillsätt lite extra vetemjöl om den är kladdig. Täck skålen med en ren och fuktig kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i ca 1 timme.

Annons
Steg 2 – skär smöret i tärningar och knåda ner i degen

Steg 3

Skala morötterna och riv dem på den grova sidan av ett rivjärn.

Annons

Steg 4

Häll ut degen på ett mjölat bord och gör en grop i mitten av degen. Knäck ägget i gropen och tillsätt de rivna morötterna och solrosfröna.

Steg 4 – knäck ett ägg och tillsätt de rivna morötterna och solrosfrön

Steg 5

Hacka eller vänd runt med en degskrapa så att fyllningen fördelas i degen. Fortsätt tills degen är sammanhållen men fortfarande blöt och något ojämn.

Steg 5 – vänd runt degen med en degskrapa så att fyllningen fördelas

Steg 6

Skär degen i 8 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Degen går inte att forma till prydliga bullar utan blir i stället rustika frallor. Låt jäsa under bakduk på plåten i 30 minuter. Sätt ugnen på 215°. Grädda frallorna i ugnen i 15–18 minuter, tills de är gyllene och genomgräddade. Låt svalna något på galler, och servera.

Steg 6 – forma till rustika frallor och grädda i 15-18 minuter

Foto: Betina Hastoft

Annons