Morotsfrallor med solrosfrön
Morotsfrallor med solrosfrön
Börja dagen på allra bästa sätt – med nybakat bröd!
8 stycken
Du behöver:
30 g jäst
2 dl ljummet vatten
1 dl filmjölk
¼ dl socker
½ tsk mald kardemumma
7 ½ vetemjöl
1 tsk salt
60 g mjukt smör
125 g rivna morötter, 2–3 st
1 ägg
50 g solrosfrön
Steg 1
Smula ner jästen i en bunke, gärna tillhörande en matberedare. Häll i vatten och filmjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt socker och kardemumma och rör om igen. Tillsätt vetemjöl och salt och knåda till en slät deg.
Steg 2
Skär det mjuka smöret i tärningar och knåda ner dem i degen lite i taget. Knåda degen ordentligt i ca 5 minuter tills den är slät och smidig, tillsätt lite extra vetemjöl om den är kladdig. Täck skålen med en ren och fuktig kökshandduk och låt jäsa på en varm plats i ca 1 timme.
Steg 3
Skala morötterna och riv dem på den grova sidan av ett rivjärn.
Steg 4
Häll ut degen på ett mjölat bord och gör en grop i mitten av degen. Knäck ägget i gropen och tillsätt de rivna morötterna och solrosfröna.
Steg 5
Hacka eller vänd runt med en degskrapa så att fyllningen fördelas i degen. Fortsätt tills degen är sammanhållen men fortfarande blöt och något ojämn.
Steg 6
Skär degen i 8 bitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Degen går inte att forma till prydliga bullar utan blir i stället rustika frallor. Låt jäsa under bakduk på plåten i 30 minuter. Sätt ugnen på 215°. Grädda frallorna i ugnen i 15–18 minuter, tills de är gyllene och genomgräddade. Låt svalna något på galler, och servera.
Foto: Betina Hastoft