Morotskaka med citronfrosting
13 mar, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Finns det något godare än morotskaka? Vi tror faktiskt inte det! Extra god blir den med citronfrosting.
Annons
Morotskaka med citronfrosting
Gör den populära morotskakan festfin genom att baka den i stjärnform och spritsa på frostingen.
Annons
8 bitar
Tid: 25 minuter + tid i ugn
Du behöver:
Morotskaka:
225 g morötter
3 ägg
6 dl farinsocker
1 ½ dl solrosolja
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
½ tsk mald kryddnejlika
½ tsk salt
Frosting:
½ citron, rivet skal och saft
50 g mjukt smör
75 g (1¼ dl) florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g naturell färskost
Garnering:
Ätbart guldpulver
Ätbara blommor, t ex gula penséer
Gör så här:
- Morotskaka: Sätt ugnen på 175°. Smörj en silikonform med lite olja (annan form går också bra). Skala och riv morötterna. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål med elvisp. Tillsätt olja, mjöl, bakpulver och kryddor och blanda ihop till en jämn smet. Vänd ner de rivna morötterna.
- Bred ut smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 45–50 minuter. Känn med en sticka att kakan är färdiggräddad. Låt svalna i formen på ett galler och låt stå i kylen till nästa dag.
- Frosting: Riv citronskalet fint och pressa ur saften. Vispa smöret ljust med elvisp i en skål. Tillsätt florsocker och vaniljsocker, och fortsätt vispa tills frostingen är fluffig. Tillsätt färskost och citronskal och vispa till en jämn frosting. Smaka av med citronsaft från den sparade citronen, så att frostingen blir lagom sötsyrlig.
- Servering: Stjälp försiktigt upp morotskakan ur formen och lägg den på ett fat. Fyll en spritspåse med stjärntyll med frostingen och spritsa små stjärnor på kakan. Servera resten av frostingen i en skål om det blir något över. Dekorera tårtan med ätbart guldpulver och blommor.
Foto: Betina Hastoft
Annons