Morotskaka med tahiniglasyr
26 jan, 2025
AvLouisa Lorang
En saftig morotskaka måste serveras med ett generöst lager glasyr. I detta recept har vi valt att ha tahini i glasyren, det blir otroligt gott!
Annons
Morotskaka med tahiniglasyr
Tahini i glasyren är verkligen gott, måste provas!
Annons
8 portioner
Tid: 35 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
200 g mjukt smör
225 g (2 ½ dl) strösocker
2 ägg
200 g morötter
200 g (3 ¹⁄³ dl) vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
100 g hasselnötter
100 g russin
Smör till formen
Tahiniglasyr:
150 g mjukt smör
200 g (3 ¹⁄³ dl) florsocker
75 g ljus tahini
1 nypa salt
Till servering:
2 färska fikon
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°. Vispa samman smör och socker med elvisp. Vispa i äggen.
- Riv morötterna grovt och vänd ner dem i smeten. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kardemumma och ingefära i en skål och sikta ner det i äggsmeten. Hacka nötterna och vänd ner dem i smeten tillsammans med russinen.
- Smörj en springform, 24 cm i diameter, och lägg bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 45–55 minuter tills kakan är genomgräddad, testa med sticka. Låt kakan svalna helt i formen på ett galler.
- Tahinglasyr: Vispa ihop smör och florsocker med elvisp. Vispa ner tahini och salt. Glasyren ska vara slät och bredbar. Tillsätt eventuellt lite mer tahini eller florsocker för en krämigare konsistens. Fördela glasyren över den avsvalnade kakan. Skiva fikonen och fördela dem över kakan.
Foto: Columbus Leth
Annons