Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Morotskaka med tahiniglasyr

26 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Recept på morotskaka med tahiniglasyr
columbus leth
En saftig morotskaka måste serveras med ett generöst lager glasyr. I detta recept har vi valt att ha tahini i glasyren, det blir otroligt gott!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkakaBrand logo
Bakat och klart #2 – Världens godaste kladdkaka

Morotskaka med tahiniglasyr

Tahini i glasyren är verkligen gott, måste provas!

Morotskaka med svårslaget god tahiniglasyr
columbus leth
Annons

8 portioner

Tid: 35 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

200 g mjukt smör
225 g (2 ½ dl) strösocker
2 ägg
200 g morötter
200 g (3 ¹⁄³ dl) vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 msk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
100 g hasselnötter
100 g russin
Smör till formen

Tahiniglasyr:

150 g mjukt smör
200 g (3 ¹⁄³ dl) florsocker
75 g ljus tahini
1 nypa salt

Till servering:

2 färska fikon

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 180°. Vispa samman smör och socker med elvisp. Vispa i äggen.
  2. Riv morötterna grovt och vänd ner dem i smeten. Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kardemumma och ingefära i en skål och sikta ner det i äggsmeten. Hacka nötterna och vänd ner dem i smeten tillsammans med russinen.
  3. Smörj en springform, 24 cm i diameter, och lägg bakplåtspapper i botten. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 45–55 minuter tills kakan är genomgräddad, testa med sticka. Låt kakan svalna helt i formen på ett galler.
  4. Tahinglasyr: Vispa ihop smör och florsocker med elvisp. Vispa ner tahini och salt. Glasyren ska vara slät och bredbar. Tillsätt eventuellt lite mer tahini eller florsocker för en krämigare konsistens. Fördela glasyren över den avsvalnade kakan. Skiva fikonen och fördela dem över kakan.

Foto: Columbus Leth

Annons