Möt Carla Antonia von Hofsten – vinnaren av Hela Sverige bakar 2023
– Ett bakverk ska vara balanserat, det ska innehålla kontraster. Är det sött måste man även tillsätta salt, är det syrligt tillsätt då lite beska eller sötma, är det frasigt väg upp det med något lent. Det är de olika texturerna och smakerna som gör det spännande i munnen och skapar smaksymfonier – ibland hårdrock (tänk lakrits, salt, peppar), ibland disco (tänk syrligt, sött och någonting med sting i, som ingefära).
Så beskriver Carla sin filosofi kring bakverk. Och det var just den där perfekta balansen som gjorde att det var hon som knep hem vinsten i Hela Sverige bakar. Nu finns hennes bakbok Fikasugen ute – en hyllning till den svenska fikakulturen.
Hur gick tankarna i huvudet när juryn sa att det var du som var vinnaren?
– Jag blev helt chockad! Jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna. Det var ren eufori! Juryn tyckte att jag hade utvecklats och vågat experimentera och det kändes som en otrolig bekräftelse på att jag är bra på att baka och skapa! Att baka i Hela Sverige bakar-tältet är väldigt annorlunda från att baka hemma. Hemma finns det gott om tid, ingen kamera som zoomar in på det som bränns och noll stress. I tältet är det ett underbart kaos, deltagarna springer runt, Tina och Johan går runt och peppar, juryn ger en stränga ögat och vädret spelar spratt.
Minns du vad det var som väckte ditt bakintresse?
– Min mamma har alltid lagat otroligt mycket mat och ända sedan jag var liten har jag och min lillebror Hugo fått sitta med i diskhon. Jag är uppvuxen i en familj med en stark matkultur och ännu starkare fikakultur. Jag älskar finliret och det är jag ensam om i min familj så jag blev ofta den som dekorerade eller experimenterade med utseendet på olika kreationer. I bakningen kombinerar jag alla mina intressen; design, smak och romcoms! Har nämligen alltid på romcoms i bakgrunden när jag bakar.
Hur skulle du beskriva din bok Fikasugen?
– Min bakbok Fikasugen är min hyllning till den svenska fikakulturen. Mitt mål är att dela mina absolut bästa baktips. Boken innehåller fyra kapitel med allt från bröd och glutenfritt fröknäcke, till bakelser, tårtor och självklart desserter! Tv-serien Sex and the City har varit en stor inspirationskälla. Bakverken går att likna vid olika outfits, där det finns klassiker – som mazarinen som aldrig går ur stil. Eller munken med camembertgömma, hjotronkompott och vaniljyoghurtglass, den är lite mer traditionell med en tvist. Eller mardrömstårtan, en morotstårta klädd i ätbara blomblad, som är varje minimalists mardröm.
Vad hade du valt om du bara fick äta ett bakverk resten av livet?
– Citronmarängpaj med lakritskola och hallonmaräng. Himlen i en tugga – frasigt, lite salt pajskal, en mjukseg lakritskola och så en syrlig citruscurd med lime och citron inklädd i ett fluffigt moln av hallonmaräng...
Har du något recept som alla kan baka, även för den som säger sig vara värdelösa i köket?
– Jag tror inte på dåliga bagare, jag tror bara på dåliga recept. Men för den som känner sig halvt hopplös i köket skulle jag rekommendera att baka en citronkladdkaka, solskenssconesen eller fröknäcket från min bok Fikasugen. Alla de recepten rörs enkelt ihop i en och samma bunke och kräver minimal ansträngning men ger maximalt med smak.
Carlas tips för att bli en bättre hemmabagare
1. Lär känna din ugn
Är den för varm? Gräddar den ojämnt? Är den varmare upptill, flytta då ner sockerkakorna längre ner i ugnen. Om du gör en kaka med bakpulver öppna då aldrig ugnen förrän 2/3 av tiden har gått, då sjunker den!
2. För saftiga bullar
Väg mjölet för annars blir de torra och riv ner 150 g mandelmassa i fyllningen, det binder fettet i fyllningen och gör dem mer saftiga. Ska du ha rumsvarmt smör, hyvla smöret direkt från kylskåpet med en osthyvel.
3. Tänk på temperaturerna
Häll inte en kall glasyr eller frosting på en kaka du precis tog ut från ugnen, då riskerar du en ledsen skapelse.
4. Skippa ströbrödet
Smöra och sockra formen istället för att använda smör och ströbröd, då skapas en karamelliserad yta som bevarar fukten på kakan bättre.
5. Våga testa
Testa att addera nötter, choklad, citruszest, frukt eller andra smaker som du gillar, du behöver inte alltid leta efter nya recept.
Följ Carla på Instagram @carlavonhofsten för fler baktips, inspiration och garanterat fikasug!
Så bakar du Carlas saffransmazariner
Du behöver:
Mördeg:
3,5 dl vetemjöl [210 g]
1,5 dl florsocker [90 g]
0,25 g saffran
1 tsk salt
150 g smör, kylskåpskallt
Fyllning:
225 g mandelmassa
100 g smör, kylskåpskallt
0,5 g saffran
2 ägg
Glasyr:
3 dl florsocker
2,5 msk vatten, kallt
0,25 g saffran
Gör så här:
- Mördeg: Blanda vetemjöl, florsocker, saffran och salt i en bunke. Hyvla ner smöret med en osthyvel. Arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg, för hand eller i en köksmaskin. Platta till degen, plasta in den och låt vila i kylen medan fyllningen förbereds.
- Fyllning: Riv mandelmassan och smöret grovt, rör samman. Tillsätt saffran och ett ägg i taget och vispa till en jämn smet.
- Gräddning: Sätt ugnen på 190 grader. Kavla ut mördegen ca 3 mm tjock och tryck ut den i 15 mazarinformar. Fyll varje form till två tredjedelar med fyllning. Grädda mazarinerna i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills kanterna och ovansidan är gyllene. Stjälp upp mazarinerna ur formarna när de svalnat något.
- Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten till en jämn glasyr. Bred glasyren på mazarinerna när de har kallnat med en liten sked eller kniv. Dekorera gärna med ätbara blommor eller avnjut dem som de är i sin enkelhet.
Tips! Traditionella mazariner gräddas i formar av aluminium eller annan metall, men använd det du har hemma. Tänk bara på att tiden i ugnen kan påverkas. Jag brukar använda små muffinsformar i silikon, som jag placerar i muffinsplåtar.
Foto: Bianca Brandon Cox