Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Sommarmat Vintips till middagen

Allt om Negroni Week 2024 16-22 september

09 sep, 2024
AvNami Kawakita
Allt om Negroni Week 2024 16-22 september
Negroni har utsetts till världens mest sålda klassiska cocktail 2023. För att hylla denna ikoniska drink arrangeras nu för tolfte året i rad Negroni Week – en vecka fylld av smak, gemenskap och välgörenhet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Dryckesbitar #3 - Grapefrukt spritz med chilisockerBrand logo
Dryckesbitar #3 - Grapefrukt spritz med chilisocker

Det sägs att Negronin såg dagens ljus runt år 1919 i Florens, Italien och ska vara uppkallad efter greve Camillo Negroni. Greve Camillo Negroni brukade beställa drinken Americano som består av Campari, vermouth och sodavatten i sin lokala bar och en dag bad han bartendern att förstärka drinken genom att byta ut sodavattnet mot gin och den nya, mer robusta cocktailen blev snabbt populär bland stadens invånare och i och med det var Negronin född.

Men ingen Negroni utan Campari! Den röda, bittra aperitifen grundades 1860 i Milano och har sedan dess varit en oumbärlig del av den starka aperitivokulturen. Med sin distinkta smakprofil har Campari inte bara inspirerat skapandet av Negroni men också många andra tidlösa cocktails.

Annons

Negroni Week

Negroni Week är ett globalt initiativ startat av Imbibe Magazine och går av stapeln den 16-22 september, och i år deltar över 150 barer runt om i Sverige. Under denna vecka kan cocktailentusiaster njuta av sin favoritdrink samtidigt som de också bidrar till en positiv förändring i matindustrin. En del av vinsten från försäljningen av alla Negronis kommer nämligen att gå till välgörenhet, där Slow Food återkommer som partner. Slow Food är en global rörelse som arbetar för att förbättra matindustrin och de verkar för att bevara biologisk och kulturell mångfald, förbättra arbetsvillkoren inom matindustrin och höja kvaliteten på det vi äter.

Annons
Negroni Week pågår mellan 16-22 september med över 150 barer runt om i Sverige

Oavsett om du är en trogen Negroni-älskare eller om du är nyfiken på vad som är grejen med drinken, så borde du passa på att besöka någon av barerna som deltar i Negroni Week. Alla deltagande barer världen över hittar du här.

Under veckan arrangeras såklart en hel del event runt om i Sverige. Gå på masterclass på tisdag 17/9 på hotell Draken i Göteborg, se Bar Deco från Köpenhamn göra sitt gästspel hos A Bar Called Gemma i Stockholm på onsdag 18/9 och spana in Röda Husets meny som de gjort om till en Negronikarta. Detta och fler event som pågår under veckan hittar du på den officiella facebooksidan.

Annons

Klassisk Negroni

Se till att ha dessa tre ingredienser hemma på hyllan så har du alltid nära till en Negroni! Sen behövs bara is i frysen och ett par apelsiner i fruktkorgen.

På endast tre ingredienser gör du en klassisk Negroni

Du behöver:

3 cl gin
3 cl Campari
3 cl söt (röd) vermouth
Is
Apelsinskal, till garnering

Gör så här:

  1. Fyll ett lågt glas med is. Häll i gin, Campari och söt vermouth i glaset i lika delar.
  2. Rör om varsamt i cirka 15-20 sekunder så att ingredienserna blandas och kyler ner.
  3. Garnera med en apelsinzest: Skär en bit apelsinskal och vrid den över glaset för att frigöra oljorna. Lägg sedan skalet i drinken.
Annons