Nötbars med quinoa och lime
27 aug, 2024
AvLouisa Lorang
Våra nyttiga nötbars är riktiga energipaket fyllda med mandlar, russin, quinoa och honung. Perfekt att unna sig när eftermiddagssuget kommer!
Annons
Nötbars med quinoa och lime
Här har vi använt quinoa som mättar och ger textur, och smaksatt med lite limeskal för en fräsch kick.
16 rutor
Du behöver:
300 g mandlar
75 g quinoa
50 g russin
1 msk vatten
4 msk honung
25 g (½ dl) kokosmjöl
1 tsk finrivet limeskal
1 nypa salt
1 msk neutral olja till formen
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°.
- Hacka mandlarna grovt och sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper tillsammans med quinoan. Rosta i ugnen i 7–10 minuter tills det är gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna något. Sänk ugnstemperaturen till 100°.
- Mixa russin, vatten och honung i en matberedare så att det blir en klibbig massa. Blanda ner limeskal och kokosmjöl i massan. Blanda till sist i nötterna och quinoan, tillsätt lite salt.
- Smörj en bakform, 22 x 22 cm, med olja och lägg ett bakplåtspapper i formen så att det hänger över två av kanterna.
- Häll massan i formen, pressa ihop ordentligt med hjälp av pappret och ugnsbaka i ca 30 minuter. Höj sedan temperaturen till 200° och baka vidare i 10 minuter.
- Låt kakan svalna helt på ett galler och skär sedan i små bars. Slå in dem i smörpapper och förvara dem till exempel i en kakburk. Förvara dem inte i plast eller i kylskåpet, då blir de mjuka.
Foto: Columbus Leth
Annons