Rädda dina familjerecept – Oatly lanserar Receptarkivet
Alla har vi något recept som gått i arv, det kan vara mammas köttfärssås, farfars skomakarlåda eller gammelmormors havrekakor. Oftast brukar de här recepten vara något av en go to när vi vill bjuda på något extra gott. Det är rätter som ger tröst, en känsla av trygghet och som många gånger för tankarna till barndomen.
Enligt en YouGov-undersökning från Oatly, uppger hälften av svenskarna att de minst en gång i månaden använder sina ärvda familjerecept. 7 av 10 av de som använder familjerecept anser att de är viktiga att bevara, fortsätta använda och föra vidare till kommande generationer. Inte helt otippat så är de vanligaste sätten att förvara dessa recept på antingen på handskrivna lappar eller memorerade i huvudet.
Ett tidsdokument av det svenska köket
Tillsammans med krögaren och skådespelaren Erik "Jerka" Johansson och kockpartnern Nichlas Niemi från podden Recept Tack ska Oatly framtidssäkra våra familjerecept i en ny kokbok. Initiativet Receptarkivet bjuder nu in svenska folket att dela med sig av sina allra käraste recept med tillhörande personliga historier så att de kan leva vidare och älskas av kommande generationer. De inskickade recepten kommer att utgöra grunden för att skapa en kokbok där personen bakom varje bidrag som väljs ut även kommer att hyllas som medförfattare till boken. Det är en unik möjlighet för alla hemmakockar att bli en del av Sveriges kulinariska historia.
– Vi är väl många som har de där välanvända och fläckiga papperslapparna med recept skrivna i fin skrivstil liggande hemma i skåpen. Tanken på att få ta del av hela Sveriges hemliga och personliga familjerecept känns nästan lite förbjuden men också hedrande och viktigt. Med Receptarkivet skapar vi inte bara en kokbok, vi skapar på sätt och vis också ett tidsdokument av det svenska köket, där varje recept berättar sin personliga historia, säger Erik ”Jerka” Johansson.
Många väljer växtbaserat
Det blir allt vanligare att byta ut ingredienser mot växtbaserade alternativ. Oatlys undersökning visar att mer än varannan svensk gör detta i någon utsträckning, och i åldern 18-30 år byter fler än varannan ut ingredienser mot växtbaserade alternativ regelbundet. I recepten som förevigas i kokboken kommer Oatly att visa på hur havrebaserade produkter kan ersätta mejeriprodukter och på ett enkelt sätt göra recepten bättre anpassade till en hållbar framtid, då växtbaserade produkter generellt har lägre klimatpåverkan än motsvarande mejeriprodukter.
Du skickar in ditt familjerecept här. Receptinsamlingen pågår mellan 22 februari och 22 april.
Jerkas morsas fänkålspasta
Erik "Jerka" Johansson delar med sig av sitt familjerecept, en rätt som vandrat ner genom hans släkts receptpärmar – hans mammas fänkålpasta.
Du behöver:
500 g Tagliatelle
2 små fänkål eller en stor
1 citron
3 klyftor vitlök
1 parmesan
1 paket Oatly iMat Creme fraiche
1 påse ruccola
Gör så här:
- Sätt på pastavatten.
- Skär upp fänkål och vitlök tunnt. Fräs upp fänkål och vitlök i smör och olja på medelhög temp, salta och peppra lite.
- När fänkål och vitlök blivit mjukt och glansigt, gå i med Imat Fraiche, citronzest och lite pressad citron, låt sjuda ihop.
- Lägg i pastan i pastavattnet.
- Smaka upp såsen med salt peppar citron, och ha i parmesan och lite pastavatten från den kokande pastan.
- När pastan är färdig, ha i pasta och ruccola i såsen och och veva runt så allt blandar sig fint.
- Servera och toppa med parmesan