Othellotårta med hallon
13 mar, 2025
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Othellotårtan har en läcker mandelbotten, en god fyllning av vispgrädde och hallonsylt, toppad med chokladglasyr och omsluten av marsipan. Wow!
Annons
Othellotårta med hallon
Klassisk konditortårta som går fint att baka själv!
Annons
10 bitar
Tid: 2 timmar och 30 minuter + tid i kyl
Du behöver:
Mandelbotten:
125 g mandelmassa
75 g (1 ¼ dl) florsocker
55 g (1 st) äggvita
Tårtbotten:
3 ägg
125 g (1 ½ dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
80 g (drygt 1 dl) potatismjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk solrosolja
Vaniljkräm:
1 vaniljstång
60 g (¾ dl) strösocker
3 äggulor
30 g (ca ½ dl) Maizena majsstärkelse
3 dl standardmjölk
Fyllning:
2 ½ dl vispgrädde
150 g hallonsylt
Chokladglasyr:
150 g (2 ½ dl) florsocker
2 msk kakao
4 msk kokhett vatten
Dekoration:
300 g mandelmassa
150 g (2 ½ dl) florsocker
30 g glukossirap
2 ½ dl vispgrädde
100 g hallon
1 msk frystorkade hallon
Gör så här:
- Vaniljkräm: Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och mosa ihop med sockret. Koka upp vaniljfrön, stång, äggulor, majsstärkelse och mjölk i en kastrull. Vispa hela tiden. Koka i 3–4 minuter under fortsatt vispning tills krämen börjar tjockna. Ta från värmen, ta upp vaniljstången. Häll krämen i en skål, täck med plast och låt stå i kylen i 2 timmar.
- Mandelbotten: Sätt ugnen på 200°. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 20 cm i diameter, och smöra kanten. Riv mandelmassan grovt och vispa ihop den med florsocker och äggvita så att det blir en slät massa.
- Bred ut smeten i formen och grädda i 18–20 minuter tills bottnen är lätt gyllene. Nagga den om den höjer sig för mycket. Låt svalna på galler. Lossa bottnen från formen. Rengör formen och fäst tårtplast på insidan. Lägg försiktigt tillbaka bottnen i formen och låt stå i kylen.Tårtan ska sedan monteras i formen.
- Tårtbotten: Sätt ugnen på 225°. Lägg bakplåtspapper på en plåt och smörj det med lite smör. Vispa ägg, socker och vaniljsocker fluffigt i en bunke med elvisp i 5–7 minuter. Blanda potatismjöl, bakpulver och salt i en skål och sikta ner det i smeten. Tillsätt olja och blanda försiktigt till en jämn smet.
- Häll smeten på bakplåtspappret och bred ut jämnt till en kvadrat på ca 35 x 30 cm. Grädda bottnen i ugnen i 7–8 minuter, tills den är lätt gyllene.
- Ta ut bottnen ur ugnen och vänd upp den på ett nytt bakplåtspapper beströdd med lite socker. Ta bort bakplåtspappret från tårtbottnen medan den fortfarande är varm. Kyl ner bottnen och stansa/skär den sedan i 2 runda tårtbottnar, 20 cm i diameter.
- Fyllning och montering: Vispa den kalla vaniljkrämen slät. Vispa grädden fast och vänd ner den i vaniljkrämen. Ta ut formen med mandelbottnen ur kylen och bred på ett tunt lager hallonsylt, följt av ett lager vaniljkräm. Lägg en tårtbotten ovanpå och tryck ner den lätt. Bred ut ett tunt lager hallonsylt på tårtbottnen och resten av vaniljkrämen. Lägg den sista tårtbottnen ovanpå och tryck ner den lätt. Kyl tårtan i minst 3 timmar.
- Chokladglasyr: Blanda florsocker, kakao och vatten till en tjock glasyr och bred ut den jämnt på tårtan.
- Dekoration: Knåda samman mandelmassa, florsocker och glukossirap till en jämn massa. Kavla ut till en ½ cm tjock platta och skär den i en avlång remsa som passar höjden och omkretsen på tårtan, ca 6 cm hög.
- Lägg marsipanbandet runt tårtan och skär till en fin kant. Vispa grädden och spritsa den på tårtan. Dekorera med färska hallon och strö över frystorkade hallon.
Foto: Betina Hastoft
Annons