Paj med potatis och Västerbottensost
12 jul, 2022
AvLine Holt Nielsen
Paj är enkelt, gott och variationerna tar aldrig slut. Det är högtid för alla pajälskare att slå på stort och testa denna paj med potatis och Västerbottensost!
Annons
Paj med potatis och Västerbottensost
Den här pajen tackar vi inte nej till!
4 portioner
Annons
Du behöver:
250 g (drygt 4 dl) vetemjöl
½ tsk salt
125 g kallt smör
1 ägg
1 msk kallt vatten
Pajfyllning:
400 g potatis
4 ägg
2 ½ dl matlagningsgrädde
125 g riven
Västerbottensost
Salt och peppar
½ knippe gräslök
40 g pinjenötter
Till servering:
1 knippe rädisor
200 g blandad grönsallat
Gör så här:
- Blanda mjöl och salt. Hacka i smör och nyp ihop degen med ägg och vatten utan att knåda. Låt vila svalt i en halvtimme.
- Sätt ugnen på 200°. Tryck ut degen ordentligt i en smord pajform, picka med en gaffel och grädda i 10 minuter.
- Skala och skär potatisen i mycket tunna skivor. Bred ut potatisen i det förgräddade pajskalet. Vispa ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar och häll över potatisen.
- Strö över hackad gräslök och pinjenötter, och grädda 35–40 minuter. Servera med finhackade rädisor vända med sallatsblad.
Foto: Betina Hastoft
Annons