Påskens bästa sillrecept – tre sorters peppar och gurk- och örtsill
16 mar, 2025
AvLena Söderström
Påsken är inte komplett utan sill på bordet. Bjud på påsksill med tre sorters peppar och citron eller krämig gurk- och örtsill.
Annons
Påsksill med tre sorters peppar och citron
Svart-, rosé och kryddpeppar ger spännande smak.
6 bufféportioner
Tid: 15 minuter + tid i kylen
Du behöver:
1 förp hela filéer 5-minuterssill, 420 g
1 rödlök
10 cm purjolök, det gröna
½ citron, ekologisk
½ tsk svartpepparkorn
1 tsk kryddpepparkorn
2 tsk rosépeppar
1 msk hackad dill
Lag:
3 msk ättiksprit, 12 %
3 msk citronsaft
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 litet lagerblad
Gör så här:
- Börja med lagen. Blanda ättika, citronsaft, socker och vatten i en kastrull. Koka upp under omrörning tills sockret löst sig. Lägg i lagerblad och sjud ca 3 minuter. Låt lagen kallna. Tillsätt lite mer vatten om den känns för stark.
- Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Skala och skär rödlöken i ringar. Snitta, skölj och skiva purjon. Skiva citronhalvan. Stöt pepparkornen grovt i en mortel.
- Varva sill, rödlök, purjo, citronskivor, pepparkorn och dill i en burk. Häll över lagen så att den täcker. Förslut och låt sillen stå i kylen minst tre timmar, gärna över natten.
Krämig gurk- och örtsill
Färsk gurka, citron och dill i en krämig sås gör sillen fräsch och god.
Annons
6 bufféportioner
Tid: 20 minuter + tid i kylen
Du behöver:
1 förp 5-minuterssill, hela filéer à 420 g
2 snackgurkor eller ¾ slanggurka
Sås:
1 dl majonnäs
1 dl syrad grädde, 30% (kan bytas ut mot crème fraiche el smetana)
½ tsk färskpressad citronsaft
1 msk finhackad dill
Garnering:
1 snackgurka eller ¼ slanggurka
1 dillkvist
Gör så här:
- Häll av sillen och skär den i ca 1 cm stora i bitar. Skala gurkan och skär den i små tärningar.
- Blanda ingredienserna till såsen i en bunke. Vänd ner sill och gurka. Täck bunken med plastfilm och låt stå i kylskåp ca 2 timmar.
- Lägg sillen i en burk eller serveringsskål. Garnera med fintärnad gurka och dill.
Foto: Lena Söderström
Annons