Påsktårta med ricotta och citrongrädde
24 feb, 2023
AvLouisa Lorang
AvEva Boström
Alla påskbufféer måste avslutas med denna magiska påsktårta med ricotta och citrongrädde. Lika god till kaffe som till bubbel!
Annons
Glutenfri Påsktårta med ricotta och citrongrädde
Den saftiga påsktårtan är lika god till kaffet som till ett glas bubbel. Passar många eftersom den är glutenfri.
8 bitar
Annons
Du behöver:
1 msk smör till formen
½ vaniljstång
125 g smör, rumsvarmt
3 dl strösocker
1 msk skal av ekologisk citron
4 ägg
5 dl mandelmjöl
250 g ricotta
1 msk strösocker
75 g mandelspån
Citrongrädde:
4 dl vispgrädde
150 g lemon curd
2 msk citronsaft
Garnering:
2 msk florsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 160° varmluft. Lägg bakplåtspapper i en springform, 22 cm i diameter, och smöra. Dela vaniljstången med en vass kniv och skrapa ur fröna. Vispa vaniljfrön, smör och socker luftigt med elvisp i en bunke. Riv citronskalet fint och vispa ner i smörblandningen. Dela äggen i gulor och vitor och vispa ner gulorna i smeten. Sikta ner mandelmjöl och vänd ihop. Vänd ner ricottan.
- Vispa vitorna styva med 1 msk strösocker med elvisp i en bunke. Vänd ner i smeten och häll i formen. Strö mandelspån över. Grädda i 50–60 minuter tills genomgräddad, känn efter med sticka. Låt svalna i formen på galler.
- Vispa grädden luftig med elvisp. Vänd ner lemon curd med en slickepott och smaka av med citronsaft.
- Bred på citrongrädden över tårtan eller bjud den i en skål på sidan av, sikta då även över florsocker. Servera genast.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner
Annons