Pasta puttanesca deluxe
06 sep, 2022
AvLouisa Lorang
Hemgjord pasta, puttanescasås och extra krämig burrata – det kallar vi pasta deluxe!
Annons
Pasta puttanesca deluxe
Här får den klassiska rätten lite extra kärlek i form av hemgjord pasta och en extra krämig mozzarellaost, burrata.
4 portioner
Annons
Du behöver:
300 g pizzamjöl(gärna tipo 00)
3 ägg
1 tsk salt
Puttanescasås:
2 vitlöksklyftor
4 sardeller
2 msk olivolja, till stekning
200 g körsbärstomater
2 dl passerade tomater
1 dl oliver, urkärnade
3 msk kapris
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
250 g burrata
2 nävar färsk oregano
2 msk olivolja
Gör så här:
- Häll mjölet på bordet i en liten hög. Gör en fördjupning i mitten, och häll i ägg och salt. Knåda degen ordentligt med fingrarna, samla ihop den (eventuellt med lite vatten) och ställ in i kylen i 10 minuter.
- Kavla ut degen till breda pastaremsor med pasta-maskin, eller kavla ut den på ett mjölat bord så tunt som möjligt, skär den sedan i breda remsor med en vass kniv.
- Koka pastan i en stor kastrull med lättsaltat vatten i 2–4 minuter, tills den är al dente. Låt rinna av i durkslag.
- Finhacka vitlök och sardeller, och fräs båda lätt i olja på en panna. Det ska inte ta så mycket färg utan bara bli gyllene.
- Skölj tomaterna, skär i fjärdedelar och stek dem snabbt. Tillsätt passerade tomater. Hacka oliver och kapris grovt, vänd ner i såsen, låt puttra i 2–3 minuter och smaka av med salt och peppar. Vänd pastan med tomatsåsen i pannan och värm i ½–1 minut. Krydda med salt, peppar och en rejäl skvätt god olivolja.
- Servera pastan i djupa tallrikar. Toppa med skivor av avrunnen burrata, färsk oregano och en skvätt olivolja.
Foto: Columbus Leth, Peter Kam
Annons