Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Pasta puttanesca deluxe

06 sep, 2022
AvLouisa Lorang
Recept på pasta puttanesca deluxe
Hemgjord pasta, puttanescasås och extra krämig burrata – det kallar vi pasta deluxe!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommarBrand logo
3 otippade och goda efterrätter du kan göra med jordgubbar i sommar

Pasta puttanesca deluxe

Här får den klassiska rätten lite extra kärlek i form av hemgjord pasta och en extra krämig mozzarellaost, burrata.

Bjud på pasta puttanesca deluxe

4 portioner

Annons

Du behöver:

300 g pizzamjöl(gärna tipo 00)
3 ägg
1 tsk salt

Puttanescasås:

2 vitlöksklyftor
4 sardeller
2 msk olivolja, till stekning
200 g körsbärstomater
2 dl passerade tomater
1 dl oliver, urkärnade
3 msk kapris
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

250 g burrata
2 nävar färsk oregano
2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Häll mjölet på bordet i en liten hög. Gör en fördjupning i mitten, och häll i ägg och salt. Knåda degen ordentligt med fingrarna, samla ihop den (eventuellt med lite vatten) och ställ in i kylen i 10 minuter.
  2. Kavla ut degen till breda pastaremsor med pasta-maskin, eller kavla ut den på ett mjölat bord så tunt som möjligt, skär den sedan i breda remsor med en vass kniv.
  3. Koka pastan i en stor kastrull med lättsaltat vatten i 2–4 minuter, tills den är al dente. Låt rinna av i durkslag.
  4. Finhacka vitlök och sardeller, och fräs båda lätt i olja på en panna. Det ska inte ta så mycket färg utan bara bli gyllene.
  5. Skölj tomaterna, skär i fjärdedelar och stek dem snabbt. Tillsätt passerade tomater. Hacka oliver och kapris grovt, vänd ner i såsen, låt puttra i 2–3 minuter och smaka av med salt och peppar. Vänd pastan med tomatsåsen i pannan och värm i ½–1 minut. Krydda med salt, peppar och en rejäl skvätt god olivolja.
  6. Servera pastan i djupa tallrikar. Toppa med skivor av avrunnen burrata, färsk oregano och en skvätt olivolja.

Foto: Columbus Leth, Peter Kam

Annons