Pavlova med matcha och passion
24 feb, 2023
AvJessica Lek
Matcha, som är lite bittert, gör sig bra med något riktigt sött – som pavlova och passionsfruktscurd.
Annons
Pavlova med matcha och passion
Matcha-pavlovorna med passionsfruktscurd tar ett tag att göra men de är värda allt besvär.
4 portioner
Annons
Du behöver:
Passionsfruktscurd:
5 mandariner, saften (ca 2 dl) och det rivna skalet
1 passionsfrukt, fruktköttet
300 g (ca 3 ½ dl) + 60 g (ca 3 ½ msk) strösocker
200 g smör, rumstempererat
5 äggulor, vispade
2 msk majsstärkelse, Maizena
Pavlova:
6 äggvitor, rumstempererade
300 g (ca 3 ½ dl) strösocker
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk vinsyra
½ tsk majsstärkelse
2–3 msk matchapulver (eller 4 msk spirulinapulver)
500 g mascarpone
1 tsk apelsinextrakt eller färskpressad apelsinjuice
1 msk vaniljsocker
Garnering:
Tex små lila shisoblad och/eller granatäppelblom
Gör så här:
- Gör helst passionscurden 1–2dagar innan. Värm mandarinsaft, passionsfrukt, socker och smör i en kastrull under omrörning till en jämn sås. Vispa under tiden äggulorna i en stor skål ihop med majsstärkelsen. Tillsätt fruktsåsen.
- Häll tillbaka curden i kastrullen och låt koka en stund. Rör om då och då. Ta kastrullen från värmen och krydda med en nypa salt och 2 msk mandarinzest. Låt svalna och stå kallt tills den ska användas.
- Blanda resten av zesten med 2 msk socker till ett mandarinsocker. Låt torka på en varm plats.
- Värm ugnen till 90°. Lägg äggvitorna i en ren, fettfri skål och vispa på elvispens lägsta fart några minuter. Öka sedan hastigheten lite och vispa äggvitorna lite fastare. Fortsätt på högsta hastigheten och tillsätt 1msk socker. Vispa ½ minut tills sockret är helt absorberat innan du lägger till nästa msk. Fortsätt på samma sätt med resten av sockret. Vispa tills allt socker är helt upplöst (ca 10 minuter) och marängen är fast och glansig.
- Låt elvispen gå och tillsätt vinäger, vinsyra, majsstärkelse, matchapulver och en nypa salt. Vispa ytterligare någon minut. Häll upp marängen på en bakplåtspappersklädd plåt. Gör 1stor cirkel (eller 6–8 små) i den storlek du vill. Bred ut marängen med en degskrapa till en vågig cirkel med upphöjd kant. Grädda marängen i ca 1 ½ timme. Stäng av ugnen och låt matchamarängen stå kvar tills den har svalnat helt (det tar ett antal timmar).
- Servering: Lägg försiktigt marängen på ett serveringsfat. Vispa mascarpone med apelsinextrakt och vaniljsocker och bre ut på marängen. Häll över passionsfruktscurd och garnera med minneolasocker och eventuellt shisoblad.
Av: Maaike Koorman Foto: Alan Jensen
Annons