Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Petit choux med blåbärsfluff

27 aug, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på petit choux med blåbärsfluff
Columbus Leth
Det krävs lite tålamod för att baka vackra petit choux med blåbärsfluff men det kommer det vara värt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #3 – Saftig morotskakaBrand logo
Bakat och klart #3 – Saftig morotskaka

Petit choux med blåbärsfluff

Fjäderlätta små franska bakelser som fått en läcker blåbärsfyllning.

Söta små petit choux med blåbärsfluff
Columbus Leth
Annons

35 stycken

Du behöver:

75 g smör
1 ½ dl vatten
100 g (1 ¾ dl) vetemjöl
3 ägg

Blåbärsfluff:

150 g blåbär, gärna frysta
1 dl strösocker
1 gelatinblad
2 ½ dl vispgrädde

Till servering:

Strösocker
Blåbärspulver

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka upp smör och vatten i en kastrull. Blanda ner mjölet, lite i taget, och rör kraftigt tills degen släpper från kastrullen. Degen ska bli varm och helt blank. Låt svalna. Rör i äggen, ett i taget, under kraftig vispning.
  3. Häll degen i en spritspåse och spritsa ut 35–40 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Öppna inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då riskerar de att sjunka ihop. Om bullarna ser färdiga ut, ta ut en och lägg på ett galler. Om den håller formen är de klara, annars grädda dem lite till.
  4. Blåbärsfluff: Mixa blåbären med sockret och smaka av.
  5. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter och smält det sedan över vattenbad. Rör ner lite av blåbärspurén i det smälta gelatinet och blanda sedan med resten av purén.
  6. Vispa grädden fluffig och vänd ner purén, lite i taget.
  7. Dela varje petit choux och fyll med blåbärsskummet. Blanda socker och blåbärspulver och strö över vid serveringen.

Foto: Columbus Leth

Annons