Petit choux med blåbärsfluff
27 aug, 2024
AvGitte Heidi Rasmussen
Det krävs lite tålamod för att baka vackra petit choux med blåbärsfluff men det kommer det vara värt!
Annons
Petit choux med blåbärsfluff
Fjäderlätta små franska bakelser som fått en läcker blåbärsfyllning.
Annons
35 stycken
Du behöver:
75 g smör
1 ½ dl vatten
100 g (1 ¾ dl) vetemjöl
3 ägg
Blåbärsfluff:
150 g blåbär, gärna frysta
1 dl strösocker
1 gelatinblad
2 ½ dl vispgrädde
Till servering:
Strösocker
Blåbärspulver
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Koka upp smör och vatten i en kastrull. Blanda ner mjölet, lite i taget, och rör kraftigt tills degen släpper från kastrullen. Degen ska bli varm och helt blank. Låt svalna. Rör i äggen, ett i taget, under kraftig vispning.
- Häll degen i en spritspåse och spritsa ut 35–40 små toppar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Öppna inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då riskerar de att sjunka ihop. Om bullarna ser färdiga ut, ta ut en och lägg på ett galler. Om den håller formen är de klara, annars grädda dem lite till.
- Blåbärsfluff: Mixa blåbären med sockret och smaka av.
- Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter och smält det sedan över vattenbad. Rör ner lite av blåbärspurén i det smälta gelatinet och blanda sedan med resten av purén.
- Vispa grädden fluffig och vänd ner purén, lite i taget.
- Dela varje petit choux och fyll med blåbärsskummet. Blanda socker och blåbärspulver och strö över vid serveringen.
Foto: Columbus Leth
Annons