Pizza med serranoskinka, rucola och fikon
05 jan, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
En pizza sitter liksom aldrig fel, särskilt inte en som är toppad med serranoskinka, rucola och fikon.
Annons
Pizza med serranoskinka, rucola och fikon
En festlig pizza, och så god att man vill äta den varje dag!
4 portioner
Annons
Du behöver:
15 g jäst
3 dl vatten
1 msk olivolja
½ tsk strösocker
1 tsk salt
Drygt 3 msk (25 g) rågmjöl
6 ¼ dl (375 g) pizzamjöl, gärna Tipo00
Fyllning:
150 g mascarpone
250 g mozzarella
2 tsk torkad rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar
Till servering:
50 g rucola
4 färska fikon
12 skivor serranoskinka
25 g parmesan
4 msk balsamicoglace
Gör så här:
- Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner olja, socker och salt. Tillsätt rågmjöl och pizzamjöl och arbeta degen elastisk och blank, i ca 5–10 minuter, gärna med maskin.
- Täck bunken med en fuktig, ren kökshandduk och låt degen jäsa i rumsvärme i 1 timme.
- Värm ugnen till 250° varmluft och värm upp två ugnsplåtar i ugnen. Slå upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 stora eller 4 mindre bitar.
- Kavla eller tryck ut degbitarna till tunna pizzabottnar och lägg dem på var sitt bakplåtspapper.
- Bred ett tunt lager mascarpone på pizzabottnarna. Riv bitar av mozzarella och fördela över mascarponen. Krydda med rosmarin, salt och peppar.
- Dra över pizzorna på sina bakplåtspapper till de heta plåtarna och grädda dem i ugnen i 10–12 minuter, tills de är genombakade och spröda i kanterna.
- Skölj och torka rucolan. Skölj fikonen och skär dem i klyftor. Toppa de varma pizzorna med serranoskinka, rucola, fikon och färskriven parmesan. Droppa lite balsamicoglace över och servera genast.
Foto: Columbus Leth, Lisa Björner
Annons