Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Pizza med serranoskinka, rucola och fikon

05 jan, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Recept på pizza med serranoskinka, rucola och fikon
En pizza sitter liksom aldrig fel, särskilt inte en som är toppad med serranoskinka, rucola och fikon.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Middag hos Wood: BurrataBrand logo
Middag hos Wood: Burrata

Pizza med serranoskinka, rucola och fikon

En festlig pizza, och så god att man vill äta den varje dag!

Festlig pizza med serranoskinka, rucola och fikon

4 portioner

Annons

Du behöver:

15 g jäst
3 dl vatten
1 msk olivolja
½ tsk strösocker
1 tsk salt
Drygt 3 msk (25 g) rågmjöl
6 ¼ dl (375 g) pizzamjöl, gärna Tipo00

Fyllning:

150 g mascarpone
250 g mozzarella
2 tsk torkad rosmarin
Salt och nymalen svartpeppar

Till servering:

50 g rucola
4 färska fikon
12 skivor serranoskinka
25 g parmesan
4 msk balsamicoglace

Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet. Blanda ner olja, socker och salt. Tillsätt rågmjöl och pizzamjöl och arbeta degen elastisk och blank, i ca 5–10 minuter, gärna med maskin.
  2. Täck bunken med en fuktig, ren kökshandduk och låt degen jäsa i rumsvärme i 1 timme.
  3. Värm ugnen till 250° varmluft och värm upp två ugnsplåtar i ugnen. Slå upp degen på mjölat bakbord och dela i 2 stora eller 4 mindre bitar.
  4. Kavla eller tryck ut degbitarna till tunna pizzabottnar och lägg dem på var sitt bakplåtspapper.
  5. Bred ett tunt lager mascarpone på pizzabottnarna. Riv bitar av mozzarella och fördela över mascarponen. Krydda med rosmarin, salt och peppar.
  6. Dra över pizzorna på sina bakplåtspapper till de heta plåtarna och grädda dem i ugnen i 10–12 minuter, tills de är genombakade och spröda i kanterna.
  7. Skölj och torka rucolan. Skölj fikonen och skär dem i klyftor. Toppa de varma pizzorna med serranoskinka, rucola, fikon och färskriven parmesan. Droppa lite balsamicoglace över och servera genast.

Foto: Columbus Leth, Lisa Björner

Annons