Plommongalette med amaretto
25 aug, 2023
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Den här plommongaletten med amaretto blir extra läcker att duka fram om den fylls med plommon i olika färger.
Annons
Plommongalette med amaretto
Den vackert gyllene galetten serveras gärna med en god vaniljglass.
6 portioner
Annons
Du behöver:
Mördeg:
210 g (3 ½ dl) vetemjöl
50 g (0,8 dl) florsocker
½ tsk salt
150 g kallt smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
6 plommon (gärna i olika färger)
25 g smör
3 msk strösocker
1 tsk mald kanel
1 msk amaretto
Pensling och garnering:
1 ägg
25 g mandelspån
Till servering:
½ liter vaniljglass
Gör så här:
- Mördeg: Blanda vetemjöl, florsocker och salt i en skål. Skär smöret i små tärningar och smula det i mjölblandningen med fingrarna eller kör allt i en matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Linda in den i plastfolie. Låt degen vila i kylskåpet i 30 minuter.
- Fyllning: Skölj plommonen, dela dem på mitten och ta bort kärnorna. Skär i tunna klyftor.
- Stek plommonen i smör, socker och kanel i en varm stekpanna tills de är lätt karamelliserade men fortfarande har lite tuggmotstånd. Tillsätt amaretto och låt det steka med kort tills alkoholen har avdunstat. Ta bort pannan från värmen.
- Sätt ugnen på 200°. Kavla ut mördegen mellan två ark bakplåtspapper till en stor rundel, ca 30 cm i diameter. Lägg mördegen på en plåt och ta bort det översta lagret bakpapper. Skär ev till degen efter en tallrik för att få en snygg rund form.
- Fördela plommonen i mitten av mördegen, lämna ca 4 cm kant. Vik kanten över fyllningen och nyp ihop runt om.
- Häll karamellen från stekpannan över plommonen. Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö över mandelflarn.
- Grädda galetten mitt i ugnen i 25 minuter tills den är vackert gyllene. Servera den ljummen med vaniljglass.
Foto: Columbus Leth
Annons