Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Elsa Billgren och Sofia Woods plommonkaka med crème fraiche

12 jul, 2022
AvElsa Billgren
AvSofia Wood
Recept på Elsa Billgren och Sofia Woods plommonkaka med crème fraiche
Elsa Billgren och Sofia Wood bjuder på säsongens godaste efterrätt – en saftig plommonkaka med crème fraiche
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innanBrand logo
Underbart goda efterrätter du kan förbereda dagen innan

Elsa Billgren och Sofia Woods plommonkaka med crème fraiche

Säsongens godaste kaka!

Så gör du Elsa Billgren och Sofia Woods plommonkaka med crème fraiche

4–6 portioner

Annons

Du behöver:

150 g smör
1 dl strösocker
1 ½ dl + 1 msk rårörsocker
½ citron, zest och juice
Några droppar vaniljessens
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
12 plommon, delade och urkärnade
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk florsocker

Till servering:

2 dl crème fraiche

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 °C. Smörj och bröa en pajform. Vispa smör, strösocker och 1 ½ deciliter rårörsocker lätt och fluffigt, rör i citronzest och vaniljessens.
  2. Vispa ner ett ägg i taget och blanda väl.
  3. Blanda mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt i en skål. Vänd ner i äggsmeten.
  4. Bred ut smeten i den smörade formen. Tryck ner plommonhalvorna med snittsidan nedåt i två cirklar. Pressa citronsaft över kakan.
  5. Blanda 1 matsked rårörsocker med kardemumma och kanel och strö över kakan.
  6. Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter tills kakan är gyllene och en sticka kommer ur torr. Låt svalna och pudra sedan över florsocker. Servera med crème fraiche.

Foto: Mira Wickman

Annons