Elsa Billgren och Sofia Woods plommonkaka med crème fraiche
12 jul, 2022
AvElsa Billgren
AvSofia Wood
Elsa Billgren och Sofia Wood bjuder på säsongens godaste efterrätt – en saftig plommonkaka med crème fraiche
Annons
Elsa Billgren och Sofia Woods plommonkaka med crème fraiche
Säsongens godaste kaka!
4–6 portioner
Annons
Du behöver:
150 g smör
1 dl strösocker
1 ½ dl + 1 msk rårörsocker
½ citron, zest och juice
Några droppar vaniljessens
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
12 plommon, delade och urkärnade
1 tsk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk florsocker
Till servering:
2 dl crème fraiche
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 °C. Smörj och bröa en pajform. Vispa smör, strösocker och 1 ½ deciliter rårörsocker lätt och fluffigt, rör i citronzest och vaniljessens.
- Vispa ner ett ägg i taget och blanda väl.
- Blanda mjöl, mandelmjöl, bakpulver och salt i en skål. Vänd ner i äggsmeten.
- Bred ut smeten i den smörade formen. Tryck ner plommonhalvorna med snittsidan nedåt i två cirklar. Pressa citronsaft över kakan.
- Blanda 1 matsked rårörsocker med kardemumma och kanel och strö över kakan.
- Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter tills kakan är gyllene och en sticka kommer ur torr. Låt svalna och pudra sedan över florsocker. Servera med crème fraiche.
Foto: Mira Wickman
Annons