Polentakaka med rabarber
12 jul, 2022
AvLouisa Lorang
Saftig, söt, syrlig – den här polentakakan med rabarber har allt! Pricken över i:et är en ordentligt skopa vaniljglass eller grädde.
Annons
Polentakaka med rabarber
Lika god till kaffet dagen därpå!
8 bitar
Annons
Du behöver:
100 g smör
½ vaniljstång
225 g (2 ½ dl) socker
4 ägg
175 g (3 dl) vetemjöl
75 g snabbpolenta
1 nypa salt
½ tsk bakpulver
1 dl gräddfil
½ citron, rivet skal + saft
200 g rabarber
2 msk socker
Till servering:
Vispgrädde eller vaniljglass
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° varmluft. Smält smöret. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner kornen i en skål med socker och ägg. Vispa ljust och pösigt. Vispa sedan ner det smälta smöret i äggsmeten.
- Blanda mjöl, polenta, salt och bakpulver i en annan skål och sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Vänd ner gräddfil, finrivet citronskal och citronsaft.
- Skölj rabarbern, skär i mindre bitar och blanda med 2 msk socker.
- Häll smeten i en smord och bröad form (25–28 cm i diameter) och fördela rabarberbitarna i. Grädda kakan i ugnen i 55–60 minuter, tills den är genomgräddad. Täck eventuellt med folie på slutet.
- Servera varm eller ljummen, gärna med lättvispad grädde eller en kula vaniljglass.
Foto: Columbus Leth
Annons