Portionspajer med sparris och parma
23 feb, 2024
AvEva Boström
När det står mellan att göra flera små pajer eller en stor så är valet enkelt – vi väljer alltid dessa portionspajer med sparris och parmaskinka!
Annons
Portionspajer med sparris och parma
Salt parmaskinka är en perfekt smakkompis till sparris.
Annons
4 portioner
Du behöver:
Pajdeg:
100 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
250 g färsk grön sparris
3 dl riven parmesanost
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 tsk salt
2 krm peppar
Topping:
100 g parmaskinka
Färsk basilika
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°. Hacka samman smör och mjöl eller kör i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda till en deg. Tryck ut i en pajform, ca 24 cm i diameter, eller fyra små. Nagga med en gaffel. Ställ kallt i 20 minuter. Förgrädda i 10 min.
- Skär bort och kasta det hårda längst ner på sparrisen. Sjud i lättsaltat vatten 5 minuter. Skär stjälkarna i småbitar tills ca 4 cm med knopp återstår. Strö ut parmesanost och de små sparrisbitarna i pajskalet. Spara knopparna. Vispa samman ägg, mjölk och grädde, salt och peppar och häll i formen. Grädda, ca 40 minuter för en stor paj och ca 25 minuter för små.
- Garnera med parmaskinka, basilika och sparrisknoppar.
Foto: Lisa Björner
Annons