Prinsesstårta i glas – så gör du
2024 har varit lite av prinsesstårtans återkomst, inte minst när den fick internationellt erkännande när amerikanerna upptäckte vår fina tårta. Samtidigt har väl ingen kunnat missa Sturehofs prinsesstårta i glas? Den söta lilla tårtan som serveras i en kupa, lagom för en, tog över sociala medier. ELLE mat & vins redaktör har provat och kan konstatera att den är precis lika god som alla säger!
Men om man inte kan ta sig till Sturehof då? Ja, då kan du enkelt göra den själv!
Prinsesstårta i glas
Tips! Du kan köpa allt färdigt – sockerkaka, sylt och vaniljkräm – och montera direkt i glasen.
4 portioner
Tid: 45 minuter
Du behöver:
Vaniljkräm:
½ dl strösocker
1 krm salt
20 g smör
2 msk majsstärkelse
2 äggulor
2 ½ dl mjölk
1 tsk vaniljpulver
Till tårtan:
300 g sockerkaka, 8 skivor
150 g hallonsylt
3 dl vispgrädde
Ev vaniljsocker till grädden + nypa bakpulver
Grön marsipan
Florsocker
Rosor av rosa marsipan, färdiga eller gör egna
Gör så här:
- Vaniljkräm: Lägg allt i en kastrull. Låt sjuda på medelhög värme under konstant omrörning med ballongvisp tills det tjocknar. Det tar några minuter. Sila krämen genom att trycka den igenom en sil med t.ex en slickepott. Låt krämen svalna. Täck över så den ej får skinn på toppen och sätt i kylen.
- Stansa ut 8 runda bottnar av sockerkakan, i samma storlek som glaset ev 1-2 mm mindre och ca 1 cm tjocka. Det glaset vi monterar tårtan i, är det vi använder när vi stansar ut både sockerkakan och marsipanen. Om det är glas med tunna kanter så skär då hellre med en kniv runt glaset när du måttar, så inte glaset går sönder när du trycker på det. Du kan använda vilket glas/burk som helst, men gärna så raka som möjligt i kupan och ej smalare upptill.
- Stansa ut 4 stycken ”lock” av den gröna marsipanen. Gör egna marsipanrosor av rosa marsipan.
- Vispa grädden, smaksätt med vanilj om du vill. Ta gärna i en nypa/knivsudd bakpulver i grädden när den vispas. Då håller den stabiliteten bättre och kan stå i kyl utan att tappa form och bli lös.
- Lägg första bottnen längst ner i glaset, sedan sylt, botten nr 2. Spritsa i vaniljkräm och vispad vaniljgrädde. Avsluta med marsipanlock och ros. Sikta över florsocker om du vill.
Recept: Sandra Palmqvist
Foto: Christina Uhlin