Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Pumpakaka med apelsinglasyr

26 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Recept på pumpakaka med apelsinglasyr
columbus leth
Saftig pumpakaka med apelsinglasyr kommer onekligen bli fikabordets nya favorit!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mer för mindre: Mustig soppa med naanbrödBrand logo
Mer för mindre: Mustig soppa med naanbröd

Pumpakaka med apelsinglasyr

En kaka med massor av värmande kryddor och en underbar glasyr med apelsin!

Baka en pumpakaka med apelsinglasyr
columbus leth
Annons

8 bitar

Tid: 45 minuter + tid i ugnen

Du behöver:

1 hokkaido (400 g skalad vikt)
8 dl vatten
210 g (3 ½ dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk salt
1 vaniljstång
125 g mjukt smör
250 g (3 ¹⁄³ dl) brunt farinsocker
4 ägg
Smör till formen

Glasyr:

75 g smör
75 g (¾ dl) naturell färskost
200 g (3 ¹⁄³ dl) florsocker
1 msk obesprutat apelsinskal, rivet
1 ½ msk färskpressad apelsinsaft

Gör så här:

  1. Skala och skär pumpan i stora tärningar. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten tills det precis täcker. Koka under lock ca 20 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet och mosa med en gaffel.
  2. Sätt ugnen på 180°. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefära, kryddnejlika och salt i en skål. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna. Vispa ihop fröna med smör och farin i en skål tills blandningen är mjuk och krämig. Tillsätt pumpamoset och vispa i äggen, ett i taget. Sikta ner mjölblandningen.
  3. Smörj en form som rymmer ca 1,7 liter och häll i smeten. Grädda kakan i ugnen 50–55 minuter tills den är genomgräddad, testa med sticka. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i formen. Vänd upp den på ett galler.
  4. Glasyr: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ihop det med övriga ingredienser till en tjock glasyr. Fyll en spritspåse med glasyren och lägg den i kylen ca 15 minuter. Fördela glasyren på kakan. Skär den i skivor och servera.

Foto: Columbus Leth

Annons