Pumpakaka med apelsinglasyr
26 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Saftig pumpakaka med apelsinglasyr kommer onekligen bli fikabordets nya favorit!
Annons
Pumpakaka med apelsinglasyr
En kaka med massor av värmande kryddor och en underbar glasyr med apelsin!
Annons
8 bitar
Tid: 45 minuter + tid i ugnen
Du behöver:
1 hokkaido (400 g skalad vikt)
8 dl vatten
210 g (3 ½ dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk salt
1 vaniljstång
125 g mjukt smör
250 g (3 ¹⁄³ dl) brunt farinsocker
4 ägg
Smör till formen
Glasyr:
75 g smör
75 g (¾ dl) naturell färskost
200 g (3 ¹⁄³ dl) florsocker
1 msk obesprutat apelsinskal, rivet
1 ½ msk färskpressad apelsinsaft
Gör så här:
- Skala och skär pumpan i stora tärningar. Lägg dem i en kastrull och fyll på med vatten tills det precis täcker. Koka under lock ca 20 minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet och mosa med en gaffel.
- Sätt ugnen på 180°. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefära, kryddnejlika och salt i en skål. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna. Vispa ihop fröna med smör och farin i en skål tills blandningen är mjuk och krämig. Tillsätt pumpamoset och vispa i äggen, ett i taget. Sikta ner mjölblandningen.
- Smörj en form som rymmer ca 1,7 liter och häll i smeten. Grädda kakan i ugnen 50–55 minuter tills den är genomgräddad, testa med sticka. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna i formen. Vänd upp den på ett galler.
- Glasyr: Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ihop det med övriga ingredienser till en tjock glasyr. Fyll en spritspåse med glasyren och lägg den i kylen ca 15 minuter. Fördela glasyren på kakan. Skär den i skivor och servera.
Foto: Columbus Leth
Annons