Rabarbersoppa med tonkaglass
24 feb, 2023
AvLouisa Lorang
Tonkabönan doftar lite som mandel med mycket tydliga toner av vanilj, kakao och anis – smaker som gör sig perfekt med en iskall rabarbersoppa.
Annons
Rabarbersoppa med tonkaglass
Iskall rabarbersoppa – en dessertsuccé.
6 portioner
Annons
Du behöver:
800 g rabarber
½ vaniljstång
5 ½ dl strösocker
5 dl vatten
Tonkaglass:
5 dl standardmjölk
5 dl vispgrädde
1 ¼ dl + ½ dl strösocker
100 g (ca 0,7 dl) glukossirap
1 torkad tonkaböna
1 knivsudd salt
6 äggulor
Till servering:
Lite färsk mynta
1 msk osaltade pistaschnötter utan skal
Gör så här:
- Tonkaglass: Häll mjölk, grädde, 1 1/4 dl strösocker, glukossirap, finriven tonkaböna och salt i en kastrull och låt koka sakta under omrörning tills socker och sirap har smält. Vispa lätt ihop äggulorna med 1/2 dl socker i en bunke. Vispa ner hälften av den varma mjölkblandningen. Häll tillbaka krämen i kastrullen. Vispa över svag värme i ca 5 minuter, tills krämen tjocknar något. Häll över krämen i en kall skål och fortsätt vispa i ett par minuter. Kyl ner smeten och kör sedan i glassmaskin ca 45 minuter till en fast glass eller ställ in i frysen och rör om då och då till en krämig glass.
- Skölj rabarbern och skär i mindre bitar. Släng topp och rotände. Dela rabarberstången med en vass kniv och skrapa ut fröna. Lägg rabarber, vaniljfrön och -stång, socker och vatten i en kastrull och låt koka upp och småkoka i 15–20 minuter. Slå av värmen och låt dra i ytterligare 15 minuter. Sikta soppan genom en finmaskig sil och ställ kallt till servering. Soppan ska vara iskall och kan med fördel göras dagen före servering.
- Servering: Fördela soppan i djupa tallrikar och lägg en kula tonkaglass i varje tallrik. Pynta med mynta och finhackade pistaschnötter och servera.
Foto: Columbus Leth och Lene Samsø
Annons