Räk- och mangofyllda bánh xèo
14 apr, 2023
AvLinn Grubbström
AvLouisa Lorang
AvGitte Heidi Rasmussen
Bánh xèo är vietnamesiska pannkakor gjorda på rismjöl och fyllda med diverse godsaker. Vi fyller våra med räkor, mango, böngroddar och koriander!
Annons
Räk- och mangofyllda bánh xèo
Street food från Vietnam – när den är som bäst!
4 portioner
Annons
Du behöver:
250 g (4 1/2 dl) rismjöl
2 msk vetemjöl
1 msk mald gurkmeja
Salt och peppar
1 burk kokosmjölk, 400 ml
2 ½ dl vatten
1 ägg
2 msk olja till stekning
Fyllning:
150 g frysta gröna sojabönor
300 g stora skalade MSC-märkta ishavsräkor
2 msk olja, till stekning
1 gurka
2 mango
2 salladslökar
2 nävar böngroddar
1 kruka färsk koriander
4 stjälkar färsk mynta
1 kruka färsk basilika
1 röd chili sås
4 msk sweet chilisås
1 msk srirachasås
1 msk limesaft
Gör så här:
- Rör ihop mjölsorterna med gurkmeja, salt och peppar. Vispa ner kokosmjölk och vatten till en slät smet. Vispa till sist ner ägget. Låt smeten vila i 30 minuter. Stek tunna pannkakor av smeten i olja, tills gyllene.
- Häll sojabönorna i en skål och häll kokande vatten över. Häll av vattnet efter två minuter.
- Rör ihop ingredienserna till såsen i en skål. Trä eventuellt räkorna på spett. Pensla räkorna med såsen. Kärna ur och skär gurkan i tunna stavar. Skala och skiva mangon. Finhacka salladslöken. Skölj böngroddar och örter.
- Fyll pannkakorna med grönsaker, plocka de örter och räkor. Ringla över mer sås och/eller dippa pannkakorna i den.
Foto: Columbus Leth, Lene Samsø, Stine Christiansen, Betina Hastoft
Annons