Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Rätt temperatur på drycken – så gör du

30 aug, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Ett enkelt sätt att förhöja smaken på drycken är att servera den vid rätt temperatur. Men vilken är egentligen rätt temperatur och hur länge ska man kyla för att slippa panikkyla i frysen precis före middag. Här får du alla svar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Har du koll på om en champagne ska vara kallare eller varmare än ett ickemousserande vin? Och ska rött vin verkligen serveras när det är så där rumsvarmt plus, som det blir i skåpet ovanför spisen?

Alla drycker är inte lika känsliga för att hålla rätt temperatur när det dricks men till exempel rosé och vitt vin har mycket att förlora på att drickas för varmt – sin goda smak, till exempel.

Rätt temperatur för vin, öl och champagne

Rött vin:

Ju kraftfullare drycken är i sin smak, desto varmare bör du dricka den.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Med varmt menar vi alltså inte varmt på riktigt, rött vin och exempelvis konjak är godast om de serveras i temperaturer omkring 15–18 grader. Alltså kallare än du antagligen har hemma i köket. Ju lättare röda viner, desto svalare kan de serveras.

Vitt vin och rosé:

Om du dricker ett vitt vin för varmt så kommer alkoholen att ta över och då kan drycken upplevas som spritig. Kyl till mellan 8 och 12 grader, det funkar för de flesta vita viner och roséviner. Om du har ett riktigt sött vitt vin, som ett dessertvin, kan du till och med kyla det lite till.

Annons

Champagne

Bubbligt, alltså även cava och prosecco, ska drickas lite kallare än annat vitt vin, omkring 8–10 grader. Men inte kallare än så, så frysen är inte där champagne ska bo.

Öl

Vi gör det enkelt och säger att öl ska drickas ungefär 10 grader varm. Sedan går vi in på detaljer och säger att ljus lager ska kylas till cirka 8–10 grader och mörk lager ett par grader varmare, liksom ale. Går du in på veteöl och syrligare ölsorter ska du kyla dem till mellan 6 och 8 grader.

Så kyler du drycken rätt

Men hur sjutton ska man bära sig åt för att få drycken att få just rätt temperatur? Jo, det har två polska forskare tittat lite närmare på. De har också skapat ett verktyg som hjälper dig att få dryckerna i exakt rätt temperatur lagom till festen, en kalkylator där du kan mata in hur varm drycken du ska kyla är nu, hur du tänker kyla den, hur stor flaska det är och hur kall du vill att den ska bli. Kyler du enligt kalkylatorn vet du också att drycken har rätt temperatur när du väl plockar fram den. Supersmidigt att ha till hands när det planeras kalas! Och supernördigt. Här hittar du dryckeskalkylatorn.

Annons

Det tar faktiskt längre tid än man tror att kyla dryck. Som exempel kan vi ta en halvliter vatten som tar mer än en timme att få ner från 30 grader till 6 grader i kylskåp. Lite beroende på hur kallt du har i kylen, förstås.
TIPS! Kyl drycken lite för mycket innan du serverar. Den värms upp snabbt när du har hällt upp den i ett glas. Häll därför inte heller upp för mycket i taget, utan låt flaskan fortsätta kylas och fyll på glasen efterhand så slipper du sippa fickljummen champagne.

Källa: Systembolaget, The Guardian

Läs mer:

Glöm varannan vatten – nu gäller mindful drinking

Drinkar med mynta – mer än bara mojito

Älskar du rosé? Då måste du testa frosé

Annons