Ricottapannkaka med blåbär
22 jan, 2025
AvLouisa Lorang
Om det vankas brunch eller lyxfrukost så är det här helgens godaste recept – en magisk ricottapannkaka med blåbär, självklart med lönnsirap till!
Annons
Ricottapannkaka med blåbär
Servera pannkakan direkt ur pannan med siktat florsocker över. Färska blåbär och lönnsirap är gott till.
Annons
4 portioner
Tid: 25 minuter
Du behöver:
200 g (3 ¹⁄³ dl) vetemjöl
60 g (¾ dl) strösocker
1 nypa salt
½ vaniljstång
2 dl standardmjölk
1 msk citronskal, finrivet
2 msk pressad citronsaft
250 g ricotta
5 ägg
25 g smör
125 g blåbär
Till servering:
125 g blåbär
2 msk florsocker
Ev lönnsirap
Gör så här:
- Sätt ugnen på 180°.
- Blanda mjöl, socker och salt i en skål.
- Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och blanda dem med mjölk, citronskal och citronsaft. Sikta ner de torra ingredienserna och rör samman till en jämn smet. Tillsätt ricotta och vispa slätt. Rör ner äggen, ett i taget, och vispa tills smeten är jämn.
- Lägg en klick smör i en stor gjutjärnspanna och sätt den i ugnen tills smöret smält och pannan är varm. Häll smeten i den varma pannan och toppa med blåbär. Sätt tillbaka pannan i ugnen och grädda i 30–35 minuter, tills pannkakan har stelnat helt.
Foto: Columbus Leth
Annons