Rimmade kammusslor med svart aioli
01 nov, 2022
AvLinn Grubbström
AvTimm Vladimir
Rimmade kammusslor med svart aioli blir extra lyxiga om de serveras i vackra snäckskal.
Annons
Rimmade kammusslor med svart aioli
Svart vitlök finns i välsorterade affärer, men den vanliga vita går också bra att använda.
4 portioner
Annons
Du behöver:
8 stora kammusslor
1 msk salt
2 tsk socker
Picklad rödlök:
½ rödlök
1 dl vatten
1 dl vinäger
50 g (½ dl) socker
2 stjärnanis
Citronolja:
1 citron
1 dl olivolja
Svart aioli:
4 klyftor svart vitlök
1 dl majonnäs
Till servering:
Färsk dill
Små salladsblad, gärna röda
Gör så här:
- Rimmade musslor: Ta vid behov bort slutarmuskel och skägg från musslorna och strö över salt och socker. Lägg i kylen minst 8 timmar eller över natten. Borsta bort överflödigt salt och socker och skär musslorna i tunna skivor.
- Picklad rödlök: Skala och klyfta rödlöken. Koka upp vatten, vinäger, socker och stjärnanis och lägg i lökskivorna. Stäng av värmen och låt dra i 1 timme.
- Citronolja: Skär skalet av citronen och lägg skalet i olja i en kastrull. Värm försiktigt till cirka 80°, stäng av och låt dra i ½ timme.
- Svart aioli: Skala och riv vitlöken, blanda med majonnäs och lägg i spritspåse.
- Servering: Lägg upp skivad kammussla på tallrikar. Toppa med picklad rödlök, citronolja, svart aioli och färska örter.
Foto: Philip Høpner, Columbus Leth
Annons