Ris à la Malta med vaniljmarinerade fikon
13 dec, 2022
AvTimm Vladimir
Ris à la Malta är ett måste på julen! Vi serverar den klassiska desserten med vaniljmarinerade fikon.
Annons
Ris à la Malta med vaniljmarinerade fikon
Ge den klassiska desserten ett lyft med mustiga fikon i portvin och vanilj.
8 personer
Annons
Du behöver:
3 dl vispgrädde
6 dl kall färdigkokt risgrynsgröt
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
Vaniljmarinerade fikon:
8 fikon
4 dl portvin
2 dl socker
1 vaniljstång
Till dekoration:
Flagad, rostad mandel
Ätbara blommor eller örter
Gör så här:
- Vispa grädden tills den börjar forma mjuka toppar. Fortsätt vispa tillsammans med florsocker och vaniljsocker så den blir fast. Vänd ner den i gröten.
- Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka en lag av portvin, socker, vaniljstång och -frön. När lagen tjocknat, lyft ur vaniljstången och lägg ner klyftade fikon. Ta från värmen och låt svalna.
- Skeda upp ris à la Maltan i koppar eller glas, klicka över de marinerade fikonen och strö över rostad flagad mandel och pynta med ätbara blommor eller örter.
Foto: Betina Hastoft
Annons