Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Ris à la Malta med vaniljmarinerade fikon

13 dec, 2022
AvTimm Vladimir
Recept på ris à la Malta med vaniljmarinerade fikon
Betina Hastoft
Ris à la Malta är ett måste på julen! Vi serverar den klassiska desserten med vaniljmarinerade fikon.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
11 goda och lyxiga recept på julgodisBrand logo
11 goda och lyxiga recept på julgodis

Ris à la Malta med vaniljmarinerade fikon

Ge den klassiska desserten ett lyft med mustiga fikon i portvin och vanilj.

Klassiska ris à la Malta med vaniljmarinerade fikon
Betina Hastoft

8 personer

Annons

Du behöver:

3 dl vispgrädde
6 dl kall färdigkokt risgrynsgröt
2 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker

Vaniljmarinerade fikon:

8 fikon
4 dl portvin
2 dl socker
1 vaniljstång

Till dekoration:

Flagad, rostad mandel
Ätbara blommor eller örter

Gör så här:

  1. Vispa grädden tills den börjar forma mjuka toppar. Fortsätt vispa tillsammans med florsocker och vaniljsocker så den blir fast. Vänd ner den i gröten.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka en lag av portvin, socker, vaniljstång och -frön. När lagen tjocknat, lyft ur vaniljstången och lägg ner klyftade fikon. Ta från värmen och låt svalna.
  3. Skeda upp ris à la Maltan i koppar eller glas, klicka över de marinerade fikonen och strö över rostad flagad mandel och pynta med ätbara blommor eller örter.

Foto: Betina Hastoft

Annons