Risotto med parmesan och vin
03 dec, 2024
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Grönt är skönt – så även i denna risotto med parmesan, vin och två sorters kål. Toppa med chiliflakes om du gillar hetta.
Annons
Risotto med parmesan och vin
Denna varma och mättande risotto med kål och parmesan är perfekt för en kall vinterdag.
Annons
4 portioner
Tid: 30 minuter
Du behöver:
2 schalottenlökar
1 msk smör till stekning
2 msk olivolja till stekning
350 g risottoris
2 ½ dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
150 g färsk grönkål
100 g savoykål
50 g parmesan
Salt och peppar
Till servering:
½ tsk torkade chiliflakes
Gör så här:
- Finhacka schalottenlökarna. Stek dem på medelvärme i en djup panna med smör och 1 msk olivolja i 2–3 minuter utan att det tar färg.
- Tillsätt riset och stek vidare i ca 1 minut. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt därefter buljongen, 1 dl i taget, och rör om tills buljongen har kokat in. Fortsätt att späda och röra tills risotton är krämig och riset är mjukt.
- Skölj och strimla all kål. Stek den i 1 msk olivolja på medelvärme i 5 minuter tills den mjuknar. Vänd ner kålen och hälften av parmesanosten i risotton och smaka av med salt och peppar.
- Servering: Lägg upp risotton i djupa tallrikar. Toppa med resten av parmesanosten och lite chiliflakes. Servera direkt.
Foto: Columbus Leth
Annons