Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Alla recept Höstmat Vintips till middagen

Rödbetslax med parmasvepta ­ugnsrostade morötter

24 nov, 2024
AvSandra Palmkvist
AvGitte Heidi Rasmussen
Recept på rödbetslax med parmasvepta ugnsrostade morötter
Maria Warnke Nørregaard
Rödbetslaxen med äppelmos gör sig gott ihop med de salta parmasvepta morötterna. En välbalanserad rätt med mycket smak!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Mer för mindre: Rustik fiskgratängBrand logo
Mer för mindre: Rustik fiskgratäng

Rödbetslax med äppelmos

Smakrik, färgstark lax i ugnen gör succé.

6 portioner

Tid: 40 minuter + 6 timmar i kyl

Du behöver:

800 g färsk laxfilé
2 rödbetor
5 dl äppeljuice
1 citron, rivet skal
2 schalottenlökar
1 tsk torkade enbär
Salt och peppar
1 dl socker
1 msk citronsaft

Till servering:

Äppelmos
Dill
Körvel

Gör så här:

  1. Skala och riv rödbetorna fint. Vänd ihop dem med äppeljuice, citronskal, finhackad schalottenlök och enbär. Spara citronen.
  2. Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form. Strö lite salt på och häll rödbetsröran över. Täck formen med aluminiumfolie och låt laxen marinera i minst 6 timmar i kylen. Häll av lagen från laxen och spara den. Skrapa försiktigt bort rödbets­röran från laxen.
  3. Sätt på ugnen på 200°. Sila 2 dl av rödbetslagen och koka ihop den med socker och pressad citronsaft tills konsistensen blir som tunn sirap. Bred ut den över laxen och glasera i ugnen i ca 15 minuter.
  4. Fördela örter ovanpå laxen och servera med äppelmos och bröd.
Rödbetslax med äppelmos och parmasvepta morötter
Maria Warnke Nørregaard
Annons

Parmasvepta ­ugnsrostade morötter med ­granatäppledipp

Supergott tilltugg med söta morötter och salt parmaskinka.

6 portioner

Tid: 40 minuter

Du behöver:

12 små morötter
70 g parmaskinka

Granatäppledipp:

2 ½ dl crème fraiche
2 tsk dukkah
1 msk citronsaft
2 tsk granatäpplesirap
1 tsk olivolja
Salt och peppar
2 msk granatäpplekärnor

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 225°. Skala morötterna och ge dem ett kort uppkok i en kastrull med vatten.
  2. Skär skinkan i strimlor och linda dem runt morötterna en efter en. Lägg morötterna på en plåt med bakplåtspapper och baka dem i ugnen i cirka 10 minuter, tills skinkan är knaprig.
  3. Granatäppledipp: Rör ihop ­crème fraiche med dukkah, citronsaft, sirap och olja i en skål. Krydda dippen med salt och peppar och strö några granatäpplekärnor ovanpå.
  4. Servera de bakade morötterna i parmaskinka med granat­äppledippen.

Foto: Charlotte T Strömwall, Christina Uhlin, Lisa Björner

Annons