Rödbetsrimmad hälleflundra med pepparrot
01 nov, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
AvSanna Kekäläinen
AvJulie Hey
Rödbetsrimmad hälleflundra med pepparrot blir en vacker färgklick på julbordet!
Annons
Rödbetsrimmad hälleflundra med pepparrot
Börja i god tid – den här goda och vackert röda fisken behöver ett dygn i kylskåp.
8 portioner
Annons
Du behöver:
400 g hälleflundrafilé
200 g rödbetor
½ tsk fänkålsfrön
2 msk salt
2 msk socker
¼ tsk hela vitpepparkorn
½ citron
2 stjälkar färsk dill
Tillbehör:
2 dl créme fraiche
15 g riven pepparrot
Salt och peppar
2 små rödbetor
1 msk pressad citron
2 msk olivolja
Till servering:
2 nävar vattenkrasse
Danskt rågbröd
Gör så här:
- Lägg fisken i frysen i 1 dygn. Ta ut och lägg i en trång form.
- Skala rödbetorna och riv dem fint. Blanda med fänkålsfrön, salt, socker, pepparkorn och finrivet citronskal. Häll blandningen över fisken så den täcks helt. Lägg dillstjälkarna ovanpå och täck över formen.
- Kyl fisken i 12 timmar. Ta ut ur kylen, skrapa blandningen åt sidan, vänd på fisken och täck med blandningen igen. Täck över och ställ tillbaka i kylen i ytterligare 12 timmar.
- Tillbehör: Rör ihop crème fraiche och riven pepparrot, smaka av med salt och peppar. Skala rödbetorna och skär dem i papperstunna skivor, gärna med mandolin. Vänd dem i en marinad av citronsaft, olja, salt och peppar.
- Servering: Skrapa fisken ren, klappa den torr och skär i tunna skivor. Lägg den skivade fisken på ett fat med tunnskivade rödbetor, pepparrotsgrädde och krasse ovanpå. Servera med rostat rågbröd och extra pepparrotsgrädde.
Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Fabian Björk
Annons