Torsk med blomkålsmos och smörstekt spenat
12 jul, 2022
AvCamilla Biesbjerg Markussen
Torskens fina smak gifter sig med det lena blomkålsmoset och smörstekta spenaten medan chilin ger måltiden lite välförtjänt hetta.
Annons
Torsk med blomkålsmos och smörstekt spenat
Moset är mättande och får en härligt len konsistens tack vare bönorna.
4 portioner
Annons
Du behöver:
4 torskfiléer
1 msk smör, till stekning
1 msk olivolja, till stekning
Salt och vitpeppar
Blomkålsmos:
500 g blomkål
1 liter mjölk
1 förpackning cannelinibönor
25 g smör
Salt och vitpeppar
Sauterad spenat:
300 g färsk spenat
2 msk olivolja, till stekning
2 msk smör, till stekning
¼ tsk salt
Till servering:
1 tsk chiliflakes
Gör så här:
- Skölj blomkålen, släng bladen och dela kålen i små buketter. Koka blomkål och mjölk i en kastrull i ca 15 minuter, tills blomkålen mjuknar. Låt rinna av i en hålsil men spara 2 dl av mjölken.
- Skölj och låt cannelinibönorna rinna av. Häll ner blomkål, vita bönor, smör och lite av kokspadet i en kastrull. Mixa till ett lent mos med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev lite mer mjölk om moset ska vara tunnare. Håll varmt fram till servering.
- Titta och känn efter ben i fiskfiléerna. Stek filéerna med skinnsidorna nedåt i smör, på hög värme, i ca 3–4 minuter. Vänd filéerna och stek på köttsidorna i 2–3 minuter, tills skinnet är sprött och gyllene. Krydda med salt och peppar och ta fisken från värmen. Torka ur pannan.
- Skölj och låt spenaten rinna av. Ta ev bort grova stjälkar. Stek spenaten mjuk i en stekpanna med olja och smör, 1–2 minuter. Krydda med salt.
- Fördela blomkålsmos på tallrikar, lägg stekt torsk och spenat ovanpå och strö chiliflakes över. Servera genast.
Foto: Line Falck, Society of lifestyle
Annons